Fotostāsts (17): senā Turcijas pilsēta, kura drīz būs zem ūdens

Fotostāsts (17): senā Turcijas pilsēta, kura drīz būs zem ūdens
FOTO: BULENT KILIC / AFP

Turcijas ziemeļaustrumos Tigras upes krastā dzīvojošie noskatās, kā viņu acu priekšā zem ūdens pazūd 12 000 gadus sena pilsēta.



Pie nepārtrauktās ūdens līmeņa celšanās vainojams lielais Ilisu dambis. Tas palēnām applūdina reģionu, ko cilvēki apdzīvojuši vairākus tūkstošus gadu.

1997.gadā Turcijas valdība apstiprināja dambja būvniecības plānus, lai ražotu elektroenerģiju. Apkaimes iedzīvotāju iebildumu dēļ aizsprosta celtniecība aizkavējās līdz 2019.gada jūlijam.

Kopš jūlija senajā pilsētā Hasankeifā un tās apkaimē ūdens līmenis cēlies par apmēram 15 metriem. Aprēķini liecina, ka tas ik dienu paaugstināsies par 15 centimetriem.

Dambis ietilpst Dienvidaustrumu Anatolijas projektā, kura mērķis ir veicināt ekonomisko izaugsmi Turcijas nabadzīgākajā un vismazāk attīstītajā reģionā.

199 ciemos ap Hasankeifu dzīvo gandrīz 80 000 cilvēku. Hasankeifa ir pamesta – tās kādreizējie iedzīvotāji pārcēlušies uz jaunu ciematu Jeni Hasankeifu, kas atradīsies jaunizveidota ezera krastos, kad aizsprosts būs pilnībā piepildīts. Pašlaik viņi noskatās, kā ūdens kāpj arvien augstāk – to labi parāda no sena tilta, kas kādreiz veda pār Tigru, saglabājušies akmens balsti, kā turpat līdzās esošais mūsdienu tilts.

“Reuters” žurnālistiem neļāva iebraukt senajā pilsētā. Tās robežas sargājošie policisti sacīja, ka ielaisti tiekot tikai iedzīvotāji, kuri vēlas savākt pēdējās mantas no savām kādreizējām mājās, kā arī cilvēki, kuriem pašvaldība izdevusi īpašu atļauju.



Plānots, ka tuvākajos gados starp Jeni Hasankeifu un to nelielo Hasankeifas daļiņu kas būs palikusi virs ūdens, kursēs tūristu kuģīši. Vairākas vēsturiskās vērtības – senas kapenes, turku pirts un vēsturiska mošeja – jau ir pārvestas uz Jeni Hasankeifu.

Paredzēts, ka Ilisu dambis kļūs par Turcijas ceturto lielāko elektroenerģijas ražotni.

Jau tuvākajos mēnešos ūdens līmenis Hasankeifā celsies par 50 metriem. Zem ūdens gandrīz pilnībā pazudīs sens cietoksnis. Applūdīs vairāki tūkstoši alu.

Avots: tvnet.lv