Video: Vienā acumirklī izzūd vairāk nekā 2000 gadus vecā Gaziantepas pils

Video: Vienā acumirklī izzūd vairāk nekā 2000 gadus vecā Gaziantepas pils
Foto: wowcappadocia.com

Agrā pirmdienas rītā Turcijas dienvidus un Sīrijas ziemeļus satricināja 7,8 magnitūdas spēcīga zemestrīce, nogalinot vairāk nekā 4000 cilvēku un sagraujot tūkstošiem māju. Starp tām nu drupās guļ arī antīka celtne, kas būvēta pirms vairāk nekā 2000 gadiem.



Pili, kas atrodas Gaziantepas pilsētas vidū Turcijas dienvidos, zemestrīce skāra pamatīgi. Iznīcinātas tās austrumu, dienvidu un dienvidaustrumu daļas līdz ar pārējo pilsētas rajonu.

Struktūra būvēta Hetu impērijas laikā otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras kā neliels novērošanas tornis, tomēr trešajā un ceturtajā gadsimtā to krietni izvērsa senie romieši. Sestajā gadsimtā Bizantijas laikā pēc Justiniāna I pavēles cietoksnis piedzīvoja plašu renovāciju un paplašināšanu, kļūstot par daudziem zināmo tūrisma objektu mūsdienās.

Zem pils atrodas virkne tūkstošiem gadu senu tuneļu un alu, kas iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pagaidām vēl nav īsti skaidrs, cik nopietni cietušas šīs struktūras.

Foto: Daily Sabah/DHA

Mikroblogošanas vietnē “Twitter” daudzi pauž neviltotu nožēlu un skumjas par bojā gājušo vēstures dārgumu.

“Manas pilsētas simbols ir zudis. Sirdi plosoši,” raksta lietotājs “ReisenOnTank”.

“Tas ir patiesi briesmīgi, kad vienā mirklī tiek izdzēsta tāda vēsture,” skumjas pauž lietotājs “Morderkaj”.

[presto_player id=24219]




Širvanu mošejas kupols un austrumu siena, kas atrodas blakus pilij, arī daļēji sabrukusi. Tiek uzskatīts, ka šī struktūra celta 17. gadsimtā.

Zemestrīces Turcijā nav retums, jo valsts atrodas uz vairāku litosfēras plātņu robežām. 7,8 balles spēcīga zemestrīce ir ekvivalenta nedaudz vairāk kā 500 megatonnām trotila, raksta “Newsweek”.



Avots

Leave a Reply