Viens no dārgākajiem tankiem pasaulē: ar ko īpašs ir japāņu “Type 10”?

Foto: X90003/SCANPIX

Japānai ir unikāla militārā doktrīna, kas izstrādāta neilgi pēc Otrā pasaules kara. Tajā ļoti spēcīgi uzsvērta izpratne, ka miers ir pats svarīgākais, bet spēja sevi aizstāvēt ir tikpat svarīga. Un šī doktrīna veido visu – no aizsardzības taktikas līdz ieročiem. Piemēram, galveno kaujas tanku “Type 10”, vēsta portāls “15min”.



Japāņu “Type 10” ir viens no dārgākajiem galvenajiem kaujas tankiem pasaulē, bet tam nevajadzētu būt pārsteigumam, jo tas ir viens no mūsdienīgākajiem šāda veida ieročiem, kas izstrādāts, ņemot vērā Japānas īpašās aizsardzības vajadzības. Šīs vajadzības ir diezgan unikālas, tāpēc “Type 10” ir ļoti interesants tanks.

21. gadsimta sākumā Japāna sāka pētīt jaunas tanku un militārās tehnoloģijas. Salu valsts ar savu spēku daudzumu nevar līdzināties potenciālajiem pretiniekiem, bet tehnoloģijas ir Japānas stiprā puse. Turklāt tajā laikā izmantotajiem tankiem bija trūkumi.

“Type 90” ir salīdzinoši jauns tanks, kas ražots no 1990. līdz 2009. gadam. Tam ir Vācijā ražots 120 mm lielgabals, jaudīgs 10 cilindru motors un izturīgas bruņas. Kāpēc Japāna tik ātri nolēma to mainīt?

Tāpēc, ka “Type 90” sver vairāk nekā 50 tonnas (ja tas ir pilnībā piekrauts un sagatavots, tas var svērt 52 tonnas), un tādēļ to nevarēja izvietot dažos Japānas reģionos, kur tilti vienkārši nav piemēroti šādām kaujas mašīnām.

Tiek lēsts, ka cīņas vajadzībām gatavs “Type 90” spēj tikt pāri tikai 65% no 18 000 Japānas tiltu. Galu galā mērķis ir aizstāvēt pilnīgi visu teritoriju.

Turklāt Japāna vēlējās ieviest jaunu funkciju – saziņas un izlūkošanas sistēmu, kas būtu grūti ietilpināma “Type 90” tankā. Tāpēc tika nolemts izveidot jaunu tanku, kas būtu pielāgots Japānas ģeogrāfijai un modernajām tehnoloģijām.

“Type 10” prototips sabiedrībai tika prezentēts 2008. gadā. Jau 2012. gadā “Type 10” parādījās dienestā. Svars tika samazināts līdz 44 tonnām, kā rezultātā tas tanks spēj tikt pāri nu jau 84% Japānas tiltu. To papildina fakts, ka “Type 10” ir šaurāks par “Type 90” – 3,24 metri pret 3,43 metriem. Tas nenozīmē, ka “Type 10” ir vājākas bruņas.

Vieglāks, bet ar izturīgākām bruņām

“Type 10” ir vieglāks par “Type 90”, bet tā saliktās bruņas ir smagākas un izturīgākas. Citiem vārdiem, svara samazinājums netika veikts uz bruņu rēķina. “Type 10” ir vieglāks lielgabals, mazāks motors, un pats tanks kopumā mazāks.

“Type 10” ir 9,5 metrus garš, 3,24 metrus plats un 2,3 metrus augsts – par pusmetru īsāks, pusmetru šaurāks un par pusmetru zemāks nekā Vācijā radītais “Leopard 2A6”.

Tankam ir modulāras bruņas. Redzams, ka šis tanks ir veidots kā konstruktors, kas sastāv no daudziem maināmiem tērauda un keramikas kompozītmateriālu bruņu blokiem. Šāda pieeja ļauj nomainīt bojātās bruņu daļas, vienlaikus palīdzot konfigurēt tanku konkrētiem uzdevumiem. Ja nepieciešams, “Type 10” var svērt tikai 40 tonnas.

Kā minēts iepriekš, “Type 90” ir Vācijas ražotais 120 mm lielgabals – tas pats “Rheinmetall” L44, ko izmanto “Leopard 2” tankos. Tas nozīmē, ka japāņi vajadzības gadījumā varētu saņemt tanku munīciju no rietumu sabiedrotajiem – “Type 90” izmanto NATO standarta 120 mm munīciju, ko izmanto arī “Leopard 2”, “M1 Abrams”, “Leclerc”, “C1 Ariete”, bet ne “Challenger 2”.

Arī “Type 10” ir 120 mm lielgabals, un tas var šaut NATO munīciju, bet tas ir pilnīgi jauns ierocis, kas izveidots Japānā. Tas ir īsāks, vieglāks un var šaut ar īpaši tam paredzētu munīciju.

“Type 10” ir automātiska palaišanas sistēma, tāpēc tankam pietiek ar trīs apkalpes locekļiem (komandieri, artilēristu un vadītāju) salīdzinājumā ar, piemēram, “Challenger 2”, “M1 Abrams” un “Leopard 2”, kas misijās dodas ar četru cilvēku apkalpi.




Jaunās paaudzes tanks

Galveno kaujas tanku kategorijā “Type 10” ietilpst ceturtajā paaudzē. Konkrētāk, 2012. gadā oficiāli kļuva par ceturtās paaudzes pirmo pārstāvi. Pašlaik ceturtā paaudze ietver gan Dienvidkorejas “K2 Black Panther”, gan vairākus tankus, kas vēl atrodas izstrādes procesā.

“Type 10” uguns vadības sistēma vienlaikus spēj izsekot vairākus mērķus un sakārtot tos prioritārā secībā pēc to bīstamības. Šī sistēma arī palīdz notēmēt vājākajā pretinieka punktā, piemēram, tankā, un izvēlēties vispiemērotāko lādiņa tipu.

Vēl svarīgāk ir tas, ka vairāki “Type 10”, kas darbojas vienā operācijā, saņem precīzus norādījumus no vadības iekārtas. Šāda sakaru, ieroču pārvaldības un operāciju organizēšanas sistēmu saskaņotība un integritāte veido pamatu ceturtajai galveno kaujas tanku paaudzei.

Vēl viena unikāla “Type 10” īpašība – tas spēj sasniegt 70 km/h lielu ātrumu, gan braucot uz priekšu, gan atpakaļgaitā. Citi tanki spēj šādu ātrumu spēj sasniegt, tikai braucot uz priekšu. “Type 10” to spēj darīt hidrostatiskā bezpakāpju variatora dēļ – tankam nav pārnesumu kārbas. Tankam ir 22,6 litru “Mitsubishi” V8 tipa dīzeļdzinējs, kura jauda ir 1200 zirgspēku.

“Type 10” vērtība ir aptuveni 10,5 līdz 11 miljoni, par diviem miljoniem vairāk nekā “Leopard 2A6”. Jāpiebilst, ka Japāna šos tankus nepārdod citām valstīm. 2014. gadā gan Japānai un Turcijai bija sarunas par tanku pārdošanu, taču tās apstājās, jo Japānas militārā doktrīna krasi ierobežo šo industriju.



Avots

Leave a Reply