Video: Lāčplēša dienas lāpu gājiens un koncerts Jelgavā 11.11.2023

Video: Lāčplēša dienas lāpu gājiens un koncerts Jelgavā 11.11.2023
Foto: Jelgava.lv

Lepojoties ar mūsu valsts brīvības cīnītājiem, Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pulksten 17 tradicionāli devās lāpu gājienā. Šogad tas sākās Dambja ielā un noslēdzās pie Lāčplēša pieminekļa, kur pulksten 17.45 notika svinīgs brīdis, bet noslēgumā bija koncerts ar grupu “TirkizBand”, jaukto kori “Balti” un Jelgavas popkori.



Sagaidot Lāčplēša dienu un domājot par šo vairāk nekā 100 gadu seno valsts vēstures periodu, saprotam, cik liela un izšķiroša nozīme ir tautas saliedētībai, patriotisma garam un mūsu karavīru varonībai. Vienlaikus tas ir brīdis, lai aizdomātos, kādu Latviju veidojam mēs paši. Aicinot godāt varoņus, kuri par Latvijas neatkarību maksājuši ar savu dzīvību, un šodien lepoties ar mūsu armijas un Zemessardzes gatavību aizsargāt savu zemi”.

Lāpu gājienam jelgavnieki pulcējās no pulksten 16.20 Dambja ielas posmā no Dambja un Sarmas ielas krustojuma līdz Dambja un Aspazijas ielas krustojumam. Gājienu iesāka Zemessardze, Valsts policija, Pašvaldības policija un citas militarizētās struktūrvienības. Pēc tam uztājās pārējie gājiena dalībnieki.

[presto_player id=28379]





Gājiens sāksies pulksten 17, virzīsies pa Lielo, Pasta un Stacijas ielu un noslēgsies pie Lāčplēša pieminekļa. Tur pulksten 17.45 notiks Lāčplēša dienai veltīts svinīgais brīdis, savukārt vēlāk gājiena dalībnieki aicināti baudīt koncertu ar grupu “TirkizBand”, jaukto kori “Balti” un Jelgavas popkori.

Gājiena dalībnieki tradicionāli tika aicināti ņemt līdzi lāpas, pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti un pie Lāčplēša pieminekļa nolikt ziedus un sveces. Būtiski uzsvērt, ka, ievērojot drošības noteikumus, pasākuma izskaņā pilsētnieki tka aicināti nodzēst savas lāpas un drošības nolūkos arī pārliecināties, ka tās ir nodzisušas. Saudzējot dabu, iedzīvotāji aicināti arī izvērtēt iespēju saglabāt savu lāpu, lai to varētu izmantot svētku reizē nākamgad.
Autovadītājiem jāņem vērā, ka gājiena maršrutā tā norises laikā būs slēgta satiksme.

Jāpiebilst, ka Lāčplēša dienas zīmē dienas gaitā pilsētā notika radošais rīts un svētku piespraudes gatavošana Vecpilsētas mājā, koncerts “Caur trejdeviņiem gaismas lokiem” Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā un iestādes “Kultūra” jauktā kora “Mītava” koncerts “Akmeni satikt” Jelgavas kultūras namā.

1919. gada 11. novembrī Latvijas armija skaitliskā mazākumā sakāva Bermonta vadīto karaspēku – šī liktenīgā uzvara nodrošināja Latvijas neatkarības nostiprināšanos un valsts pastāvēšanu.



Avots

Leave a Reply