Foto: Pārstādot koku, iztērē 20 000 eiro un sasniedz jaunu rekordu

Foto: Pārstādot koku, iztērē 20 000 eiro un sasniedz jaunu rekordu
Pēc pārstādīšanas arboristi dižskābardi jaunajā vietā pie Deglava tilta pieskatīs vismaz desmit gadus. (Foto: Rojs Maizītis)

Pēc vairāku stundu ilga arboristu darba uz jaunu vietu pārcelts 18 metru augstais Eiropas dižskābardis, kas auga blakus Daugavas stadiona tribīnēm. Tas ir lielākais līdz šim Latvijā pārstādītais koks.





Dižskābardis auga vietā, kur atradīsies viens no plānotās hokeja treniņhalles stūriem. Šis ir Rīgas nozīmes dižkoks, un to nolemts saglabāt. Operācija izmaksājusi vismaz 20 000 eiro, bija svarīgi paspēt, pirms kārtīgi izplaukst lapas, kas samazinātu iespējas ieaugt.

Koks vien sver vairāk nekā 80 tonnu, kopā ar augsni un saknēm vēl vismaz piecas – tas ir uz autoceltņa spēju robežas. “Pilnīgi noteikti Latvijas vēsturē nekas tāds nav bijis,” TV3 paudis SIA Labi koki eksperti vadītājs Edgars Neilands.

Izceļot koku, svarīgi saglabāt pēc iespējas katru saknīti. Tās bija ieaugušas starp ķieģeļiem, krāsns podiņu paliekām un citu kultūrslāni. Koks pārstādīts 150 metru tālāk un būs arboristu redzeslokā.

“Mums par šo koku jārūpējas vēl vismaz desmit gadus. Uzlabojām augsni, jo kaut kādu daļu, protams, paņēmām līdzi, un jānostiprina pret vējiem, lai ir stabili,” TV3 skaidro arborists Mārtiņš Pilskalns. Vidēji gadā Latvijā iznāk pārstādīt vienu vai divus kokus. Latvijas speciālisti ir strādājuši arī ārzemēs, piemēram, Francijā pārstādīti seni olīvkoki.

Jauno hokeja halli plānots uzcelt līdz nākamajam gadam, kad maijā paredzēts pasaules čempionāts un šajā hallē hokeja izlases aizvadīs treniņus.



Avots