Viss par videospēles «GTA VI» jaunāko daļu

Viss par videospēles «GTA VI» jaunāko daļu
Foto: AFP/SCANPIX

Videospēļu faniem 2023. gads bija īpašs – pēc 10 gadu ilga pārtraukuma dienas gaismu ieraudzīja spēles “Grand Theft Auto” jeb “GTA” jaunākās – sestās – daļas treileris.



“GTA” ietekme spēļu nozarē

“GTA” franšīzei tās pastāvēšanas laikā ir bijusi liela ietekme uz spēļu nozari. Tā ir atvērtās pasaules žanra aizsācēja un ir iedvesmojusi neskaitāmus izstrādātājus radīt plašas un iespaidīgas spēļu pasaules. Arī citu veiksmīgu franšīžu, piemēram, “Saints Row” un “Watch Dogs”, rašanos un attīstību ir ietekmējusi tieši “GTA”.

Šīs franšīzes lielā atdeve stāstu radīšanā, bagātīgie tēli un inovatīvā spēļu mehānika ir noteikusi izcilības latiņu spēļu nozarē. Tā ir attīstījusi veidu, kā spēlētāji iesaistās virtuālajās pasaulēs, piedāvājot nepārspējamu brīvības sajūtu un darbības iespējas.

Kopš tās pieticīgajiem pirmsākumiem “GTA” spēļu sērija ir mērojusi tālu ceļu. Sākot ar revolucionāro pirmo daļu un beidzot ar “GTA V” satriecošajiem panākumiem, sērija ir apbūrusi spēlētājus ar savām aizraujošajām pasaulēm, neaizmirstamajiem varoņiem un novatorisko spēles gaitu. Ar katru jauno spēli uzņēmums “Rockstar Games” pārkāpj atvērtās pasaules spēļu robežas, atstājot paliekošu iespaidu uz industriju, kā arī turpinot priecēt spēlētājus visā pasaulē.

“GTA” vēsture: no Libertīsitijas ielām līdz Sanandreasas plašumiem

Sākot no tās pirmsākumiem līdz pat jaunākajai spēles daļai, “GTA” ir kļuvusi par globālu fenomenu, kas aizrauj miljoniem spēlētāju visā pasaulē. Lūk, nozīmīgākie mirkļi un atskaites punkti, kas gadu gaitā veidoja un padarīja franšīzi tādu, kādu zinām to tagad.

Foto: Trevors no “GTA V” Foto: AP/Scanpix

“GTA” dzimšana: atvērtās pasaules spēļu revolūcija

Deviņdesmito gadu beigās neliels Skotijas spēļu izstrādes uzņēmums “DMA Design” (šobrīd pazīstams kā “Rockstar North”) izlēma radīt kaut ko patiesi inovatīvu. 1997. gadā viņi laida klajā pirmo “GTA” spēli ar ļoti atbilstošu nosaukumu “Grand Theft Auto”. Tā iepazīstināja spēlētājus ar unikālu atvērtās pasaules vidi, kurā viņi varēja brīvi pētīt plašo pilsētu un iesaistīties dažādās noziedzīgās darbībās.

“GTA II”: noziedzīgās impērijas attīstīšana

Balstoties uz pirmās spēles panākumiem, 1999. gadā “DMA Design” izlaida spēli “Grand Theft Auto II”. Šajā turpinājumā tika pilnveidota spēles mehānika, piedāvājot uzlabotu grafisko pieredzi un plašāku pilsētvidi. Spēlētāji atkal varēja mesties kriminālajā pasaulē, pārtopot par ģeniālo noziedznieku, kas vēlas pacelties organizētās noziedzības rangā.

“GTA III”: vēsturiskā daļa

2001. gadā iznāca “Grand Theft Auto III”, kas uz visiem laikiem mainīja videospēļu ainavu. Šī daļa iezīmēja būtisku pavērsienu spēles sērijā, pārejot no lejupvērstas perspektīvas un pilnībā realizētu 3D atvērtās pasaules pieredzi. Spēlētāji tika iepazīstināti ar Libertīsitiju (Liberty City) – plašo metropoli, kurā valda rosība, noziedzība un iespējas.

Spēles galvenā varoņa Kloda (Claud) un aizraujošā stāsta ieviešana pacēla “GTA” līdz šim vēl nebijušā augstumā, nosakot jaunus atvērtās pasaules spēļu standartus.

“GTA Vice City”: veltījums astoņdesmitajiem

Ar nostalģisku lēcienu uz neona piesātinātajiem astoņdesmitajiem 2002. gadā veikalu plauktos nonāca “Grand Theft Auto: Vice City”. Spēle bija veltījums pārmērību laikmetam, radot noskaņu, kas līdzinājās seriālam “Miami Vice” un filmai “Seja ar rētu” (“Scarface”).

Spēles darbība norisinājās Vaissitijā (izdomātā pilsētā, kas balstīta uz Maiami), un tās galvenais varonis, kura lomā iejutās spēlētāji, bija Tomijs Versetī (Tommy Vercetti) – harismātisks mafijas pārstāvis, kas darbojas narkotiku, nodevības un varaskāres pilnajā pasaulē.

“GTA Vice City” apbūra spēlētājus ar savu spilgto vidi, valdzinošo skaņu celiņu un lielisko sižetu, kas vēl vairāk nostiprināja franšīzes kā kultūras stūrakmens reputāciju.

“GTA San Andreas”: iespaidīgs piedzīvojums

2004. gadā spēļu pasauli pārņēma “Grand Theft Auto: San Andreas”. Šī spēles daļa tika paplašināta visos sērijas aspektos, piedāvājot vēl nebijušu brīvību un iedziļināšanos spēlē. Tās darbība norisinājās plašajā Sanandreasas štatā, ļaujot spēlētājiem izpētīt trīs dažādas pilsētas un doties aizraujošā ceļojumā kopā ar Kārlu Džonsonu (Carl Johnson) – izbijušu bandas locekli, kurš meklē atriebību un attaisnošanu.

“GTA San Andreas” vērienīgums kopā ar aizraujošo stāstu, lielisko personāžu pielāgošanu un detalizēto atvērto pasauli padarīja šo spēli par izcilu franšīzes daļu.

“GTA IV”: sveicināti atkal Libertīsitijā

2008. gadā iznāca ilgi gaidītā videospēle “Grand Theft Auto IV”, kas spēlētājus atkal nogādāja Libertīsitijā ar jaunu perspektīvu. Šoreiz spēlētāji varēja kļūt par tēlu vārdā Niko Belliks (Nico Bellic) – Austrumeiropas imigrantu, kas tiecas pēc netveramā amerikāņu sapņa. Ar savu lielisko reālismu, neaizmirstamiem personāžiem un aizraujošu stāstu “GTA IV” apbūra gan spēlētājus, gan kritiķus.

“GTA V”: kultūras fenomens

2013. gadā uzņēmums “Rockstar Games” izlaida “Grand Theft Auto V” – spēli, kas no jauna definēja, ko nozīmē būt kultūras fenomenam.

Šīs spēles darbība norisinājās plašajā Lossantosas (Los Santos) metropolē, un spēlētājiem tika dota iespēja kontrolēt trīs galvenos varoņus – Maiklu, Frenklinu un Trevoru (Michael, Franklin, Trevor). Katram no viņiem bija atšķirīgs sižets un sava personība.

Foto: Trevors no “GTA V” Foto: AP/Scanpix

“GTA V” pārspēja nozares rekordus, kļūstot par vienu no visu laiku pārdotākajām videospēlēm (pārdota vairāk nekā 150 miljonos eksemplāru visā pasaulē). Tā mainīja atvērtās pasaules spēļu robežas, piedāvājot satriecoši detalizētu pasauli, burvīgu sižetu un plašu pieredzi, spēlējot kopā ar vairākiem spēlētājiem tiešsaistē.

Ko mēs zinām par “GTA VI”?

“GTA VI” ir videospēļu sērijas “Grand Theft Auto” jaunākā daļa, kas iznāks 2025. gadā. To būs iespējams spēlēt ar konsolēm “PS5”, “Xbox Series X” un “Xbox Series S”.

Par šo jauno spēles daļu tika paziņots 2022. gada 4. februārī vietnē “X” (iepriekš “Twitter”). Šis ieraksts bija tikai apstiprinājums tam, ka uzņēmums “Rockstar Games” patiešām strādā pie “GTA VI”, taču, izņemot to, ka spēle tiek aktīvi izstrādāta, cita informācija netika sniegta.

“GTA VI” treileri “Rockstar Games” publiskoja 2023. gada 4. decembrī pēc tā nopludināšanas tiešsaistē. Sākotnēji bija plānots, ka treileris tiks publicēts nākamajā dienā, taču tas tika pārcelts. Tas ir 91 sekundi garš un iepazīstina ar Lūsiju, vienu no “GTA VI” galvenajām varonēm. Tajā ir iespējams redzēt arī dažus krāšņus kadrus ar Vaissitijas pludmalēm, bāriem un pat aligatoru.

Balstoties uz nupat iznākušo treileri, ir iespējams veikt minējumus, ko varētu nozīmēt tajā rādītās detaļas. Treilerī tiek atskaņota Toma Pettija (Tom Petty) dziesma “Love is a Long Road” (lat. Mīlestība ir garš ceļš). Tas norāda uz spēles tematiku, kas nepārprotami koncentrējas uz iemīlējušos pāri, kas bēguļo. Salauzta sirds un traģēdija, kā arī nedaudz romantikas starp visām apšaudēm, varētu būt daļa no spēles.




“GTA VI” norisināsies Vaissitijā

Ir zināms, ka “GTA VI” darbība norisināsies Leonīdas štatā, kas ietver Vaissitiju un citus reģionus. Paziņojumā, kas tika publicēts uzreiz pēc treilera, “Rockstar Games” apraksta šo teritoriju kā līdz šim lielāko un iespaidīgāko “Grand Theft Auto” sērijas attīstību. Debijas treilerī redzami arī vairāki Vaissitijas kadri, taču pagaidām nav skaidrs, vai spēles iznākšanas brīdī tiks iekļautas arī citas teritorijas.

Ziņu aģentūra “Bloomberg” 2022. gadā publicēja ziņojumu, kurā apgalvots, ka spēles izstrādes sākumā “GTA VI” bija ietvertas milzīgas teritorijas, kas veidotas pēc Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas parauga, taču šis apjoms acīmredzot tika samazināts, lai koncentrētos uz Vaissitiju un tās apkārtni, lai gan tiek norādīts, ka spēles pasaule joprojām ir plaša, ar vairāk iekštelpām nekā iepriekšējās “GTA” spēlēs.

Taču saskaņā ar ziņojumu spēles kartē būs izmaiņas.

Salīdzinot ar “GTA V”, uzņēmums “Rockstar Games” plāno spēles jaunākajai daļai veidot ievērojami lielākus atjauninājumus ar vairāk pilsētām un iekštelpām.

Doma ir mazliet atvieglot izstrādātāju darbu un samazināt stresa pilnas virsstundas izstrādes laikā, radot spēles plašo karti. Kā ziņo “Bloomberg”, uzņēmums “Rockstar Games” plāno regulāri papildināt spēli ar jaunām misijām un pilsētām, tādejādi nodrošinot jaunas teritorijas, ko izpētīt, un, cerams, samazināt spriedzi studijā.

“GTA VI” stāsts un varoņi

4. decembrī publicētais treileris iepazīstina ar “GTA VI” galveno varoni Lūsiju (Lucia). Saskaņā ar nopludināto spēles materiālu, kas 2023. gada sākumā parādījās tiešsaistē, “GTA VI” varētu būt divi galvenie varoņi. To apstiprina arī treilerī redzamais, kur Lūsija un viņas partneris, kura vārds vēl nav zināms, kopā veic laupīšanas.

Foto: AFP/SCANPIX

Sižeta ziņā šķiet, ka stāsts risināsies ap šo pāri, kas mēģina veikt dažādus noziegumus. Papildus tam ir zināms, ka Lūsija reiz ir atradusies ieslodzījumā. Lai uzzinātu vairāk par to, vai “GTA VI” patiešām ļaus spēlētājiem kontrolēt Lūsiju un viņas partneri, vēl ir jāpagaida. Ņemot vērā to, ka viņi abi ir redzami spēles galvenajā nosaukuma attēlā, ir pamats ticēt, ka patiešām būs divi kontrolējami spēles varoņi.

“GTA VI” skandalozā spēles nopludināšana

Pagājušā gada septembrī “GTA VI” piedzīvoja vienu no lielākajām noplūdēm spēļu vēsturē. “GTA” oficiālajā forumā no profila ar nosaukumu “teapotuberhacker”

tika publicēti aptuveni 90 videoklipi ar spēles gaitas kadriem, kas vēl ir agrīnā izstrādes stadijā.

Foto: AFP/SCANPIX

Kopš tā laika “Rockstar Games” un tā pārvaldošajam uzņēmumam “Take-Two Interactive” ir izdevies šos materiālus dzēst, pamatojoties uz autortiesību pārkāpumu. “Teapotuberhacker” apgalvoja, ka vēlas panākt vienošanos ar abiem uzņēmumiem, un atjaunoja savu sākotnējo ierakstu (šobrīd dzēsts), publicējot šādu paziņojumu: “Ok, šis viss ir kļuvis negaidīti populārs, kad pamodos, man “Telegramā” bija 3000 ziņu. Ja esat “Rockstar” vai “Take-Two” darbinieks un mēģināt ar mani sazināties, nosūtiet man “Telegramā” ziņu ar tekstu 22559219889638875756, vai arī nosūtiet man e-pastu ** no sava uzņēmuma e-pasta adreses** Es centīšos drīzumā izlasīt visas šīs atbildes – vēlos noslēgt vienošanos.”

“Rockstar Games” sniedz atbildi par “GTA VI” nopludināšanu

Foto: AFP/SCANPIX

Uzņēmums “Rockstar Games” oficiāli apstiprināja, ka šī noplūde bija patiesa. Publicējot paziņojumu vietnē “X”, uzņēmuma komanda informēja, ka tajā bija iekļauti jaunākās “Grand Theft Auto” spēles agrīnās izstrādes kadri. Lai gan viņi nesniedza komentārus par detaļām, kas redzamas nopludinātajos kadros, komanda paziņoja, ka ir ārkārtīgi sarūgtināta, ka jebkādas detaļas par nākamo spēli tika izpaustas šādā veidā.

Tomēr “Rockstar Games” paziņojumā vēstīts, ka noplūdei nevajadzētu izraisīt jebkāda veida kavēšanos, norādot:

“Uzskatām, ka nav paredzami nekādi traucējumi mūsu tiešraides spēļu pakalpojumos, kā arī nav sagaidāms, ka mūsu jau uzsākto projektu attīstība tiks ietekmēta ilgtermiņā.”

Tika solīti arī precizējumi un papildu informācija par šo nākamo spēli, kad tā būs gatava.

2024. gada ir oficiāli sācies, kas nozīme, ka spēle iznāks jau nākamgad!

Foto: SIPA/Scanpix



Avots

Leave a Reply