Šodien vietām iespējami virpuļviesuļi jeb tornādo ar lielgraudu krusu

Foto: Shutterstock

Pirmdien, galvenokārt pēcpusdienā un vakarā, Latvijā gaidāmi negaisa mākoņi, kas vietām atnesīs lielgraudu krusu, vētru un stipras lietusgāzes, prognozē sinoptiķi.



Iespējami arī virpuļviesuļi jeb tornādo. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visā valsts teritorijā izsludinājis oranžās pakāpes brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu, norādot, ka vēja ātrums brāzmās daudzviet pārsniegs 20 metrus sekundē. Brīdinājums būs spēkā no plkst.13 līdz naktij.

Gaisa temperatūra pēcpusdienā Kurzemes dienvidrietumos pazemināsies līdz +17 grādiem, bet Vidzemē un Latgalē tā vēl sasniegs +33 grādus.

Mākoņi daļēji segs debesis, mākoņainākā diena būs Dienvidkurzemē, saulainākā – Ziemeļvidzemē.

Pūtīs brāzmains dienvidaustrumu vējš, Latgalē un Vidzemē gaidāmas brāzmas līdz 16 metriem sekundē, negaisa laikā vējš kļūs spēcīgāks. Kurzemē vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem un pierims.




Rīgā, sākot ar pēcpusdienu, gaidāmas pērkona lietusgāzes, iespējama krusa, var applūst ielas. Dienvidaustrumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 14 metriem sekundē, bet negaisa laikā vējš var pāraugt vētrā. Gaisa temperatūra svārstīsies ap +30 grādiem, vakarā – ap +20 grādiem.

Laikapstākļus nosaka ciklons, no dienvidrietumiem tuvojas aukstā atmosfēras fronte. Gaisa spiediens jūras līmenī no 995 hektopaskāliem Liepājā līdz 1004 hektopaskāliem Alūksnē.



Avots

Leave a Reply