Putins draudējis nogalināt Džonsonu: «Tas prasītu nieka minūti»

Putins draudējis nogalināt Džonsonu: «Tas prasītu nieka minūti»
Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Īsi pirms iebrukuma Ukrainā Krievijas prezidents Vladimirs Putins draudējis nogalināt toreizējo Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, vēsta BBC dokumentālā filma, kuru paredzēts demonstrēt šodien.



“Ārkārtējā” telefonsarunā pērnā gada februārī pēc britu premjera vizītes Kijivā Putins Džonsonam teicis, ka “tas prasītu nieka minūti”.

Džonsons izteicās, ka šos draudus saņēma, kad “ļoti ilgā” telefonsarunā brīdināja Putinu, ka karš būs “pilnīga katastrofa”, izraisīs Rietumu sankcijas un vairāk NATO karavīru pie Krievijas robežas. Turklāt viņš mēģinājis nomierināt Putinu, sakot, ka Ukrainu “paredzamā nākotnē” neuzņemtu NATO.

Taču Putins nolēma parādīt čekista dabu. “Vienā brīdī viņš man draudēja un teica: “Boris, es negribu tev nodarīt pāri, taču ar raķeti tas prasītu nieka minūti” vai kaut kā tā. Jautri.”

“Taču domāju, spriežot pēc viņa ļoti vaļīgā toņa, šķietami izklaidīgā iespaida, viņš vienkārši mani vazāja aiz deguna, kad mēģināju panākt viņa iesaistīšanos sarunās.” Džonsons norādīja, ka sarunas laikā Putins uzvedās “ļoti familiāri”.

Nav iespējams zināt, vai Putina draudi bija joks. Tomēr ņemot vērā Krievijas bezkaunīgās operācijas Lielbritānijā, jo īpaši 2018. gadā mēģinot ar nervu paralītisko kaujas līdzekli “Novičok” Solsberijā nogalināt bijušo spiegu Sergeju Skripaļu, Džonsonam nācies draudus uztvert nopietni.

Pēc deviņām dienām 11. februārī Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless ieradās Maskavā tikties ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, kurš apsolīja, ka Krievija neuzbruks. Voless izteicās, ka abas puses zināja, ka tie ir meli. Viņš aprakstīja tikšanos kā “iebiedēšanas vai spēka demonstrāciju, kuras būtība: es tev melošu, tu zini, ka es meloju un es zinu, ka tu zini, ka es meloju, taču es tik un tā tev melošu.” “Domāju, ka viņš gribēja man pateikt: “Es esmu varens”,” sacīja Voless.

Voless piebilda, ka “stindzinošie, bet tiešie meli” apstiprināja viņa pārliecību, ka Krievija iebruks Ukrainā. Pēc tikšanās beigām Krievijas ģenerālštāba priekšnieks, ģenerālis Valērijs Gerasimovs viņam teicis: “Mūs nekad vairs nepazemos”.




ad 24. februāra rītā Krievija iebruka KUkrainā, Džonsonam piezvanīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. “Zelenskis bija ļoti, ļoti mierīgs,” sacīja Džonsons. “Taču, viņš man saka, viņi uzbrūk visur.”

Džonsons piedāvājis palīdzību, lai Zelenski nogādātu drošībā. “Viņš nepieņēma manu priekšlikumu. Viņš drosmīgi palika savā vietā.”

Tagad interesanti — cik drīz Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs savā “Telegram” kanālā sarīkos psihiski nevesela cilvēka histēriju, veltot Džonsonam visu iespējamo nenormatīvo leksiku. Domājams, ilgi nebūs jāgaida.



Avots

Leave a Reply