«Izvaros līdz tādai pakāpei, ka nekad vairs nevēlēsies seksuālu kontaktu.» Prātam neaptveramās krievu okupantu nelietības

Foto: ndvlaw.com

Arvien skaidrāk redzams, kā Ukrainā tiek īstenoti kara noziegumi. Par tiem uzskatāmi arī seksuāla rakstura uzbrukumi un izvarošanas. Dokumentētas jau vairākas prātam neaptveramas krievu okupantu zvērības.



Pagrabā regulāri izvarotas 25 sievietes, no kurām 9 ir stāvoklī

Aptuveni 25 meitenes un sievietes vecumā no 14 līdz 24 gadiem okupācijas laikā Bučā regulāri izvarotas kādas mājas pagrabā. Deviņas no viņām šobrīd ir stāvoklī. “Krievu karavīri viņām teica, ka izvaros viņas līdz tādai pakāpei, ka viņas nekad vairs nevēlēsies seksuālu kontaktu ne ar vienu vīrieti, lai nepieļautu, ka viņām dzimst ukraiņu bērni,” BBC stāsta Ukrainas cilvēktiesību ombuds Ludmila Denisova.

Viņa norāda, ka saņem vairākus zvanus uz atbalsta palīdzības tālruņiem. “Zvanīja 25 gadus veca sieviete, lai pastāstītu, ka viņas 16 gadus vecā māsa viņas acu priekšā izvarota uz ielas. Viņa teica, ka okupanti klieguši, ka “tā notiks ar katru nacistu prostitūtu”,” pauž Denisova.

Uz jautājumu, vai ir iespējams novērtēt, cik lielus seksuālos noziegumus okupācijas laikā pastrādājis Krievijas karaspēks, Denisova atbild noraidoši. “Pašlaik tas nav iespējams, jo ne visi vēlas stāstīt, kas ar viņiem noticis. Lielākā daļa no viņiem pašlaik lūdz psiholoģisko palīdzību, tāpēc mēs nevaram tos reģistrēt kā noziegumus, ja viņi mums nesniedz savas liecības.”

Viņa apgalvo, ka Ukraina vēlas, lai Apvienoto Nāciju Organizācija izveidotu īpašu tribunālu, kas tiesātu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu personīgi par apsūdzībām kara noziegumos, tostarp izvarošanā.




Pavēlēja novilkt drēbes, citādi nošaus

Klusā lauku rajonā 70 km uz rietumiem no Kijivas dzīvo 50 gadus veca sieviete, kura zaudējusi vīru un piedzīvojusi psiholoģisku traumu, kas paliks uz visu mūžu.

7. martā viņa bija mājās kopā ar vīru, kad iebruka ārvalstu karavīrs.

“Viņš mani aizveda uz netālu esošo māju. Pavēlēja novilkt drēbes, citādi nošaus. Viņš nepārtraukti draudēja mani nogalināt, ja nedarīšu, kā viņš teica. Tad viņš sāka mani izvarot,” BBC stāsta sieviete, kuras vārds netiek atklāts drošības nolūkos.

Uzbrucējs bijis jauns, tievs čečenu kaujinieks, kas ir Krievijas sabiedrotais.

“Kamēr viņš mani izvaroja, ienāca vēl četri karavīri. Viņi viņu aizveda prom. Es viņu vairs nekad neredzēju.”

Kad sieviete atgriezās mājās, atrada savu vīru, kurš bija sašauts vēderā.

“Viņš bija mēģinājis skriet man pakaļ, lai mani glābtu, bet viņam trāpīja lode.” Viņa nevarēja aizvest vīru uz slimnīcu, jo notika kaujas. Pēc divām dienām vīrs no gūtajiem ievainojumiem mira. Vīrs apglabāts turpat mājas pagalmā.

Karavīri, kas viņu izglābuši no izvarotāja, dažas dienas palikuši viņas mājā. Viņa stāsta, ka viņi vērsuši pret viņu ieroci un pavēlējuši, lai viņa atdod vīra mantas.

“Kad viņi aizgāja, es atradu narkotikas un viagru. Viņi bija iereibuši, un bieži vien viņi bija piedzērušies. Lielākā daļa no viņiem ir slepkavas, izvarotāji un laupītāji. Tikai daži ir normāli.”

Vairāki Bučas iedzīvotāji ziņojuši, ka pilsētā bijis arī čečenu formējumu jeb tā dēvēto kadiroviešu štābs. Viņi cilvēkus šāvuši, izdedzinājuši acis, nogriezuši ķermeņa daļas, mocījuši līdz nāvei kā pieaugušos, tā bērnus. Tāpat vairumā izvarotas sievietes un nepilngadīgas meitenes, no kurām daudzas pēc tam nogalinātas.



Avots