Krievija iebrukusi Ukrainā. Jaunākā informācija [papildināts 08.30]

Krievija iebrukusi Ukrainā. Jaunākā informācija [papildināts 08.30]
Foto: nashkiev.ua

Teksta tiešraide – īsi un kodolīgi par svarīgāko.



08.46. Krievijas uzbrukums Ukrainai ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un tumša diena Eiropai, ceturtdien apliecināja Vācijas kanclers Olafs Šolcs. “Vācija visstingākajā formā nosoda [Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina negodīgo soli. Mēs esam solidāri ar Ukrainu un tās tautu,” paziņojumā norādīja kanclers.

8.30. Ukrainas armija ceturtdien paziņoja, ka Luhanskas apgabalā notriekusi piecas Krievijas lidmašīnas un helikopteru. “Saskaņā ar apvienoto spēku pavēlniecības informāciju, šodien, 24.februārī, apvienoto spēku operācijas rajonā notriektas piecas agresora lidmašīnas un helikopters,” teikts Ukrainas Ģenerālštāba paziņojumā. Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Ukraina būtu notriekusi kādu Krievijas lidaparātu, un apgalvo, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir apspiesti un ka Ukrainas armijas aviobāzu militārā infrastruktūra izsista no ierindas.

8.20. Krievija Ukrainā veic triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem, ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, situāciju raksturojot kā kontrolējamu. Ziņas par Krievijas desanta izsēdināšanu Odesā neatbilst patiesībai.

8.04. Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica aicinājis Drošības padomi darīt visu, lai apturētu karu pret viņa valsti. “Šo organizāciju uzdevums ir apturēt karu,” uzrunājot Drošības padomes sēdi, uzsvēra Kisļica.

8.00. Uzbrukums Ukrainai notiek no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pavēstīja Ukrainas robežsardzes dienests. “Apmēram pulksten 5 Ukrainas valsts robežai (..) ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku uzbruka Krievijas karaspēks, kuru atbalsta Baltkrievija,” norāda robežsardze. Tajā teikts, ka uzbrukums notiek Luhanskas, Sumu, Harkovas, Čerņihivas un Žitomiras apgabalos, kā arī no okupētās Krimas.

7.49. Ukrainas kontrolētajā Luhanskas apgabala daļā ceturtdien izsludināta vispārēja iedzīvotāju evakuācija, aicinot cilvēkus doties Dnipro pilsētas virzienā. “Šodien es izsludinu vispārēju Luhanskas apgabala iedzīvotāju evakuāciju. Rekomendējam Luhanskas apgabala iedzīvotājiem nekavējoties pamest apgabala robežas. Autotransporta īpašniekiem izmantot savas iespējas un doties Dnipro pilsētas virzienā,” pavēstīja Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

7.33. Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls ‘”Doždj” vēsta, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, arī no Kijevas, pienāk ziņas par sprādzieniem, tiek vēstīts par uzbrukumiem militārajiem objektiem un desanta izsēdināšanu.

7.26. Krievija ir jāizolē no pasaules, intervijā “Latvijas Radio” pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, norādot, ka NATO uzdevums ir palīdzēt ukraiņiem. Viņš norādīja, ka iebrukums Ukrainā ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma gala sākums, jo šāds iebrukums nevar neatstāt iespaidu uz uzbrucēju.

7.25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien visā valstī izsludinājis karastāvokli.

7.13. Krievija tiks saukta pie atbildības par uzbrukumu Ukrainai, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. “Mēs stingri nosodām Krievijas neattaisnoto uzbrukumu Ukrainai. Šajās tumšajās stundās mūsu domas ir ar Ukrainu un nevainīgajām sievietēm, vīriešiem un bērniem, kuriem jāsaskaras ar šo neizprovocēto uzbrukumu un jābaidās par savu dzīvību,” tviterī ierakstījusi Leiena. “Mēs sauksim Kremli pie atbildības,” uzsvērusi EK prezidente.

7.08. Pēc Krievijas sāktā uzbrukuma Ukrainai Latvija prasa sākt konsultācijas atbilstoši NATO līguma 4.pantam, ierakstā “Twitter” paziņojis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). NATO līguma 4.pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriedīsies jebkurā brīdī, kad vien, pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem būs apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

6.35. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šobrīd pats atrodas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, devis rīkojumu evakuēt no turienes Latvijas diplomātiskos pārstāvjus.

6.33 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien nosodījis Krievijas bezatbildīgo un neizprovocēto uzbrukumu Ukrainai, brīdinot, ka apdraudētas ir neskaitāmas dzīvības. “Es stingri nosodu Krievijas bezatbildīgo un neizprovocēto uzbrukumu Ukrainai, kas riskam pakļauj neskaitāmu civiliedzīvotāju dzīvības. Kārtējo reizi, par spīti mūsu atkārtotajiem brīdinājumiem un nepagurstošajiem centieniem iesaistīties diplomātijā, Krievija izvēlējusies agresijas ceļ pret suverēnu un neatkarīgu valsti,” paziņojumā apliecinājis Stoltenbergs.

6.24. Radiostacija “Eho Moskvi”, atsaucoties uz ukraiņu medijiem, ziņo, ka Odesas apkārtnē izsēdināts krievu desants. Desantēšanās notikusi no liela desantkuģa un helikopteriem.

6.17. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir sācis karu Eiropā, un visa atbildība par sekām gulstas uz viņa pleciem, mikroblogošanas vietnē “Twitter” paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Vienlaikus viņš norāda, ka Latvija joprojām ir drošībā. “Mēs tuvākajā laikā plānojam konsultēties ar sabiedrotajiem par tālākajiem soļiem,” informē Pabriks.

6.12.Televīzijas kanāls ‘”Doždj” vēsta, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, tostarp no Kijevas pienāk ziņas par sprādzieniem. CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņo, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni. Ziņas par eksplozijām pienāk arī no Harkovas, Mariupoles un Odesas.

5.55. ASV prezidents Baidens paziņojis, ka pasaule sauks pie atbildības Krieviju par neizprovocēto un nepamatoto uzbrukumu Ukrainai. “Krievijas prezidents [Vladimirs] Putins ir izšķīries par iepriekš plānotu karu, kas nesīs katastrofālus zaudējumus un cilvēku ciešanas,” uzsvēris Baltā nama saimnieks. “Vienīgais atbildīgais par bojāgājušajiem un postu, ko nesīs šis uzbrukums, ir Krievija, un Savienotās Valstis kopā ar saviem sabiedrotajiem un partneriem atbildēs vienoti un apņēmīgi.”

4.59. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien teica negaidītu runu Krievijas televīzijā, paziņojot par “militāru operāciju” Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju “‘nolikt ieročus”.



Avots