Valtera Frīdenberga mantojums ir beidzot sadalīts, taču Valtera līgava vēršas tiesā

Valtera Frīdenberga mantojums ir beidzot sadalīts, taču Valtera līgava vēršas tiesā
Raidījuma “Gudrs, vēl gudrāks” vadītājs Valters Frīdenbergs piedalās Latvijas Televīzijas rīkotajā preses konferencē, kurā informē par nākamā gada lielajiem raidījumiem., Foto: LETA

2018. gada oktobrī 30 gadu vecumā viņsaulē aizgāja mūziķis un TV raidījumu vadītājs Valters Frīdenbergs. Ilgu laiku bija neskaidrības par Valtera atstāto mantojumu, taču nu, šķiet, šī lieta atrisināta.



Jau pirms dažām nedēļām “Kas Jauns” rakstīja, ka bērnības draugam Valteram reiz piederējušo motociklu pēc Frīdenberga mantojuma sadales nopircis Kārlis Būmeisters jeb Kaža. Vai tas nozīmē, ka sadalīts ir arī pārējais mantojums un beidzot ir zināms īpašnieks Valtera bērnības mājai Pārdaugavā?

Viena daļa no mājas Pārdaugavā vēl pieder krustmeitai

Ulmaņlaika mājā Pārdaugavā Valters dzīvoja kopš bērnības. Divstāvu ēka, kur katrā stāvā ir pa trīsistabu un divistabu dzīvoklim, piederēja Valtera vecvecākiem. Pusgadu pirms Valtera 20. dzimšanas dienas vecmāmiņa Elizabete Ogle šo īpašumu mazdēlam uzdāvināja. Četrus gadus vēlāk Valters vienu no ēkā esošajiem dzīvokļiem pārdeva par teju 12 tūkstošiem eiro un vienā no dzīvokļiem dzīvoja pats.

Kad 2018. gadā Frīdenbergs pēc cīņas ar ļaunu slimību aizgāja viņsaulē, sākās jezga ap viņa mantojumu. Šķita, ka nevienam nav ne jausmas, kur palikuši Valtera motocikli, izraisījās varens kašķis par mūziķa pazudušajiem pīšļiem, un likās, ka nav pat skaidrs, kam novēlēta māja.

Nu izskatās, ka Valtera pēdējā vēlēšanās bijusi tāda, ka viņa 1317 kvadrātmetrus lielais īpašums sadalīts četrās daļās – draudzenei Kristīnei Paeglei, draugam Marekam Bērentam un divām krustmeitām Esterei un Renātei. Ko tad mantinieki ar savām īpašuma daļām darījuši? Kā liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija, tās pārdotas tiem pašiem cilvēkiem, kas jau iepriekš no Frīdenberga bija iegādājušies vienu no ēkā esošajiem dzīvokļiem. Vispirms no Mareka un Renātes viņi nopirka daļu īpašuma par 47,5 tūkstošiem eiro, pagājušajā mēnesī no savām daļām šķīrās arī Kristīne – tās pārdeva par 23,75 tūkstošiem eiro. Tādējādi skaidrs, ka īpašums tiešām sadalīts četriem Valtera tuvākajiem cilvēkiem, un šobrīd vienīgā, kas vēl nav šķīrusies no sev atstātajām īpašuma daļām, ir mūziķa nepilnus sešus gadus vecā krustmeita Estere – Valtera brāļa Marsela meita.

Pēc Zemesgrāmatā pieejamiem datiem redzams – Bērentam un krustmeitai Esterei mantojuma apliecības izsniegtas pērn maijā. Valtera draudzenei Kristīnei, ko gan daļa mūziķa draugu un radu dēvē par “pašpasludināto līgaviņu”, šāda apliecība izsniegta pagājušā gada septembrī, krustmeitai Renātei – tikai šogad janvārī.

Kaža tika pie moča

Lai gan Valtera mantojumā, šķiet, ierakstīts nav bijis, atmiņas par draugu, kolēģi grupā “Putnu balle” un līdzbiedru uz lielās Eirovīzijas skatuves savā garāžā tagad glabā Kārlis Būmeisters jeb Kaža. Viņš taču pēc Valtera mantojuma sadales tika pie sava bērnības drauga gadus lolotā motocikla “BMW R1200C”. Motocikls tika izlikts pārdošanā, un Kaža to, ilgi nedomājot, nopircis. “Mana vēlme bija Valtera motociklu paturēt “starp savējiem”. Negribēju, ka tas nonāktu sludinājumu portālos…” žurnālam “Kas Jauns” pirms mēneša teica Kārlis. Taujāts, vai bija pieteikušies arī citi pretendenti uz Valtera motocikla iegādi, Kārlis atzina: “Cik man zināms, starp savējiem citu pretendentu nebija. Tā cena bija noteikta atbilstoši tirgus vērtībai. To mantojuma gadījumā nosaka sertificēti vērtētāji, tāpēc motociklu iegādāju par optimālo tirgus cenu.”

Kārlis nenoliedz, ka šis nav vienkāršs motocikls, kas iegādāts bezpersoniski: “Brīdī, kad saņēmu motocikla tehnisko pasi, sajūtas bija saldsērīgas. Protams, radās dažādas atmiņas par laiku, kad viņš bija starp mums. Domas par dzīves realitāti un dzelžiem, kam cilvēks mēģina piešķirt vērtību…”

Par pīšļiem neskaidrība joprojām

Līdztekus neskaidrībai par mantojuma sadali neziņa valdīja arī sensitīvajā jautājumā par mūziķa mirstīgajām atliekām. Valters tika kremēts, bet kur ir palikuši viņa pīšļi? Runāja, ka viņš gribējis, lai tos izkaisa okeānā, draugiem un “Putnu balles” kolēģiem klātesot, taču pagājis vairāk nekā pusotrs gads, un vienīgais, ko kāds no Valtera tuvajiem atklāj par pīšļiem, ir informācija, ka šajā jautājumā ierosināta tiesvedība.

Oficiāli zināms arī, ka ierosināta tiesvedība par Valtera Frīdenberga mantojumu.

Kaut arī testamentā Valters bija norādījis savas vēlmes, kaut arī viņa griba ir izpildīta, kaut arī Valtera īpašums likuma kārtībā sadalīts mantiniekiem, kāds tomēr ir nemierā par mantojuma sadali.

Un šis “kāds” ir neviens cits kā Kristīne Paegle – Valtera Frīdenberga draudzene, par kuru mūziķa draugi reiz izteicās kā par “pašpasludināto līgaviņu”.

Kristīne un Valters 2018. gada augustā. (Foto: Juris Rozenbergs)

Izrādās, Kristīne Paegle vērsusies tiesā, apstrīdot mantojuma sadales kārtību. Tiesa paredzēta pēc dažiem mēnešiem, un kā atbildētāji ir pārējie trīs Valtera Frīdenberga testamentā pieminētie – aizgājēja krustmeitas un Mareks Bērents.



Avots