Eksperts: Ilgi degvielas cenas nebūs tik zemas

Eksperts: Ilgi degvielas cenas nebūs tik zemas
Foto: ZANE BITERE, LETA

Satiksmes plūsma Latvijā šobrīd samazinājusies vismaz par ceturto daļu, to izjūt arī degvielas tirgotāji – pēc pieprasījuma. Degviela kļūst lētāka: pēdējo mēnešu laikā cenas gan dīzeļdegvielai, gan benzīnam nokritušās līdz sen neredzētam līmenim – pat par 30 centiem par litru.





Pēc Centrālās pārvaldes statistikas operatīvajiem datiem dīzeļdegvielai kritums martā pret februāri bija 12%, savukārt benzīnam šis kritums pirmajā pavasara mēnesī bija vēl lielāks – 45%. Pēdējo trīs mēnešu laikā cenas Latvijas degvielas uzpildes stacijās, sekojot pasaules naftas cenu kritumam, samazinājušās par 30 centiem par vienu litru, stāsta Degvielas tirgotāju asociācijā.

“Tās pielāgojas atbilstoši tirgus apstākļiem un tendencēm naftas tirgū. Par uzcenojumiem – tā ir katra uzņēmuma iekšējā stratēģija. Ja vadāmies, ka degvielas cena ir viens eiro par litru, tad procentuāli varam sadalīt cenas veidošanos, ka 60% sastāda nodokļi un nodokļi, ap 30% – degvielas iepirkuma cena un ap 10% ir mazumtirgotāju izmaksas: DUS uzturēšana un darbinieku algas,” skaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere.

Tikmēr ekonomikas eksperti uzskata, ka no Eiropas vairumtirdzniecības cenām izrietošā indikatīvā benzīna cena jau kopš marta beigām atrodas zem viena eiro – ap 95 centiem par litru.

Pēc naftas tirgus eksperta, ekonomista Zigurda Vaikuļa aplēsēm, Latvijas benzīntankos 95. markas benzīnam jāmaksā vidēji 95 centi.

“Lai arī spēlētāji tirgū parādās, par to konkurenci tieši cenu ziņā tur ir kaut kāda problēma. Tāda sajūta, ka benzīntanki Latvijā vairāk konkurē ar kafijas garšām nekā ar benzīna cenām. Pēdējo nedēļu dienu laikā dramatiski kritumi naftas produktos nav novērojami. Šim 95. markas benzīnam bija jāmaksā zem eiro jau mēnesi,” norāda Vaikulis.

Taču jau vasarā naftas pieprasījumam pasaulē vajadzētu atjaunoties. Nākamo pāris mēnešu laikā šādas naftas cenas ilgi nebūs tik ļoti zemas.

“Šobrīd pie pašreizējām naftas cenām nav izdevīgi sūknēt naftu amerikāņiem Eiropā. Šis brīdis ir unikāls, bet tas nevilksies mūžīgi,” bilst Vaikulis.

Tas nozīmē, ka normalizējoties situācijai pasaules naftas tirgos, augšup kāps arī naftas cena – aptuveni 40 līdz 50 dolāru par barelu. Pie šiem cenu līmeņiem, pārnesot to uz mūsu mazumtirdzniecības cenām, 95. markas benzīns tad maksās 1,15 eiro līdz 1,20 eiro par litru, prognozē eksperts.





Avots: skaties.lv