Liepājā ar “gaiseni” sašauti kaķi; aktiera Ērika Vilsona mīlulim lode izņemta no acs

Foto: facebook.com

Liepājā dzīvojošais aktieris un dramaturgs Ēriks Vilsons sociālajā vietnē “Facebook” padalījies ar nelāgu ziņu – ar pneimatisko ieroci smagi satraumēta viņa nepilnu gadu vecā kaķene Mērija.



Vilsons norāda, ka 3. septembrī cietis kaimiņu kaķis, bet 9. septembrī satraumēts viņa mājas mīlulis. Ļaundaris uzdarbojies Liepājā, Velnciema apkārtnē.

“Esiet modri! Ja dzirdat, ka kāds kaut kur lieto pneimatisko ieroci, ziņojiet Valsts policijai,” pie fotogrāfijas, kurā redzama izoperētā kaķene un lode, kas izņemta no viņas acs, raksta Vilsons.

Dramaturgs par notikušo vērsies policijā ar iesniegumu.

Vilsons portālam “Liepajniekiem.lv” pastāstījis, ka veterinārārste, kura operējusi dzīvnieku, viesusi cerību, ka actiņu izdosies saglābt. “Mēs pamīšus ar sievu visu nakti gulējām uz grīdas blakus kaķenītei, jo viņa bija tramīga, nesaprata, kas ar viņu noticis,” portālam pastāstīja Vilsons.

Sākotnēji saimnieks domājis, ka dzīvnieku, iespējams, savainojusi vārna, bet tad, kad veterinārārste parādījusi lodi, kas izņemta no kaķenes acs, Vilsons “vienkārši iekliedzies”. Pēc notikušā aktieris savus kaķus laukā no mājas vairs nelaiž, jo ir bail.

“Laikam cilvēkiem uzplaiksnī kādas psihiskas slimības, jo kā var šaut uz dzīvnieciņu. Kas būs pēc tam? Vai šaus uz bērniem? To var izdarīt tikai ļoti gļēvs cilvēks, kurš pats sevi neciena,” portālam “Liepajnieki.lv” sacīja Vilsons.

Jau bija līdzīgs gadījums Mārupē, kad tur, iespējams, tēmējot no kāda nama balkona, nāvējoši sašauts kaķis.

Šādā situācijā kaķa īpašniekam ir jāizsauc Valsts policija, kura pieņems iesniegumu un, izvērtējot notikušo, pieņems lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu vai atteikumu uzsākt procesu. Prettiesiska mājdzīvnieka nogalināšana ir krimināli sodāma.

Krimināllikuma 230. panta 1. daļa nosaka, ka “par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās”.

Nodibinājuma „Dzīvnieku policija” pārstāve Inese Bāra Jauns.lv pastāstīja, ka organizācijas rīcībā nav statistikas par šaušanu ar pneimatiskiem ieročiem uz mājdzīvniekiem, „lai gan ir zināms, ka pa dzīvniekiem tiek šauts no dzīvokļu logiem, un tas ir tik grūti pierādāms, jo, acīmredzot, nenotiek aktīva ziņošana par šādiem nodarījumiem”.

Piemēram, 2018. gadā Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija kādam rīdziniekam par kaķa nošaušanu no sava dzīvokļa loga piesprieda 320 stundas piespiedu darbu un 145,91 eiro soda naudu. Pirmās instances tiesa soda naudu gan notieca ievērojamu lielāku – 1146 eiro, bet apelācijas instance to būtiski samazināja.



Avots