Riepa ap vidu un un krūtis kā sievietei?

Neķer kreņķi! Labāk aukstasinīgi novērtē savu veidolu spogulī un sastadi rīcības plānu. Pagaidām to aizsākt – kaut teorētiski – palīdzēs diētas ārsts ANDIS BRĒMANIS un Joker kluba treneris HELMŪTS RODKE.



KUSTIES TAČU!

Pareiza ēšana – riepas ienaidniece un sirds draudzene

Pirms mainīt ēšanas paradumus, katrs die­otologs ieteiks: galvenais – kustēties! Dabas li­kumi prasa, lai jebkura dzīva radība kustētos, diemžēl lielākajai daļai cilvēku darbs vairs to neprasa. Retajam vairs jāskalda malka, čupām jānes iekšā un jākurina, tagad ir apkures kloķītis – pagriez, un viss. Bet, piemēram, dabā likumi ir skarbi – ja būsi klusāks, tizlāks, apaļāks pār mēru, tevi noķers un pār mēru, tevi noķers… un apēdīs.     Tātad, ja grib kaut ko uzlabot savā vizuālajā tēlā, nepieciešams sevi aktivizēt. Lai gan iz­skats zināmā mērā ir štrunts, galvenais ir vese­lība – sirds veselība, asinsvadi, cukura līmenis, un diemžēl visas šīs slimības kļūst jaunākas. Kustībām izvēlas trenažieru zāli vai citas aktivi­tātes – tas jau ir gaumes jautājums. Un patiesī­bā cilvēkam jākustas, arī gādājot un gatavojot ēdienu. Diemžēl esam ļāvušies kūtrumam, pārti­kai, kas ir ātra un ērta, – kāpēc man gaļu pirkt, vārīt, sutināt un grilēt, ja varu nopirkt gatavu grilvistu veikalā? Slinkums rīvēt, grauzt, kost dārzeņus? Neslinko!

STINGRS UN ŠĶIEDRAINS PAMATS

Vajag variēt apēstā struktūru – balastvielas, mikroelementi, graudaugu vitamīni, apēdamības pakāpe, – piemēram, rupjmaize ir produkts, ko apēdīsiet mazāk nekā pūkaino, mīksto balt­maizi. Tas pats attiecas uz graudu pārslām – no parastajām varat uzvārīt normālu putru, no saldinātajām mušļveidīgajām – arī putru, tikai jau ar manāmi augstāku cukura un citu piede­vu saturu. Jāatceras, ka tauki sadeg ogļhidrātu ugunīs, – jubilejas reizēs, protams, drīkst būt atkāpes, bet ne ikdienā. Līdzīgi ar rūpnieciski ražoto pārtiku – to drīkst izmanot, bet tā ne­ drīkst būt ikdienas iztikas pamats, jo tā jūsu ķermenim lielos daudzumos pievienos sāli, cu­kuru un taukus. Sabiedrības veselības apvienība veikusi pētījumu par to, kā cilvēki iepērkas, un galvenie kritēriji – cena, garšo vai negaršo un ģimenes intereses. Veselīgumu par svarīgu uz­
skata tikai 4-5 procenti. Viss.

NEFORSĒ!

Nodzīt svaru trīs, četru mēnešu laikā ir gluži reāla lieta. Tikai jāatceras, ka tas, ko uzsāk radikāli, parasti beidzas ar fiasko!

Nodzīt svaru trīs, četru mēnešu laikā ir gluži reāla lieta. Tikai jāatceras, ka tas, ko uzsāk radikāli, parasti beidzas ar fiasko – nevajag rīkot stipri ierobežotas ēdienkartes, atstājot vienīgi ļoti veselīgus produktus, jo tādas ne­dos sātu. Veidojot krasi ierobežotu ēdienkarti, jāatceras, ka tā nebūs ne uz dienu, ne nedē­ļu, – tā būs kampaņa. Svarīgi mainīt dzīves­ veidu – jo tieši tas ir jūsu pašreizējo problēmu cēlonis. Un, ja grib tikt cauri ar īslaicīgām pārmaiņām, jāatceras, ka arī panākumi būs īslaicīgi.
Ir dažādas svara noregulēšanas sistēmas, pēc kurām strādāt, – gan Svara vērotāji, gan individuālas vizītes pie diētas ārstiem, bet bū­tība ir līdzīga. Nevis jāatsakās no gaļas, bet jāizvēlas laba gaļa. Nevis jāatsakās no zivs, bet jāizvēlas laba zivs. Nevis jāsaka – maizi es neēdu, bet jāpaņem, piemēram, pilngraudu maize.

MOTIVĀCIJA

Pats galvenais: ja klients nāk pie ārsta bez mo­tivācijas, var stāvēt uz galvas vai ieņemt jebkuru citu pozu – nekas neiznāks. Cilvēkam jābūt gata­vam pašam kaut ko darīt. Jā, mainīt savu dzīvi – kaut vai domājot par savu veselību. Diētas ārsti atzīst, ka vīrieši pie viņiem nāk vairāk, daudz vairāk nekā agrāk. Ir tādi, kam nedaudz pāri 30, kuri vairāk domā par vizuālo, un tādi, kam pāri 40 un parādās problēmas ar sirdi. Par optimālu variantu atzīst to, ka nāk pāri, jo ēdienu lielāko­ ties tomēr gatavo un gādā sievietes.

Fiziskais treniņš – kļūsti labvēlīgi atkarīgs!

TRĪSDESMITGADNIEKU SPILVENTIŅI?

Ar gadiem vīriešiem parādās svara pieau­gums – arī tāpēc, ka samazinās testosterona līmenis asinīs. No tā veidojas neglītā riepa ap vidukli. Sievišķās krūtis savukārt ir specifisks tauku nogulsnēšanās veids. Tas viss notiek ap 30 gadu vecumu, un tie nu ir trīsdesmitgadnie­ku spilventiņi. Tātad – jānāk uz treniņiem!
Tomēr nevajadzētu sākt treniņus bez jebkā­das sagatavošanās. Pirms tam nepieciešams tikt skaidrībā ar veselības rādītājiem – cilvēku nosver, nomēra, pārbauda sirdi. Tad seko daži individuāli treniņi. Lai zinātu, cik un ko vīrietis spēj, – viņam uzreiz droši var rakstīt trēniņprogrammu vai ir kādas šaubas, jo dažreiz negaidīti izlien uz āru vainas, par kurām cilvēks pat neno­jauš, piemēram, nelielas mugurkaula skriemeļu nobīdes. Tad viņu uzreiz sūta pie ārsta, tālāk rīkojoties, kā dakteris teicis. Taču, ja cilvēks vis­pār tiek laukā no gultas un pa kāpnēm līdz zālei, kaut ko trenēt viņš var – vismaz roku.

PĒC PĀRIS MĒNEŠIEM – SMOKINGS CIET!

Pieredze rāda, ka minimālais treniņu laiks, lai būtu redzams rezultāts, ir 12 nedēļas. Straujāk – tas ir ekstremāli un kaitīgi veselī­bai, turklāt jārēķinās, ka svars ātri atgriezīsies. Apmeklējuma biežums atkarīgs no tā, cik cilvēks ir noslogots ikdienā, cik viņš spēj saņemties, cik tur viņa veselības stāvoklis. Minimālais un optimālais skaits ir trīs reizes nedēļā, papildus ieteicams peldēt baseinā, turklāt pēc iespē­jas vēsākā ūdenī. Brīvdienās – aktīva pastaiga svaigā gaisā ne mazāk kā četrdesmit minūtes straujā solī – līdz iesvīst, līdz paātrinās pulss un sirds darbība. Katrā ziņā – apdzenot tos, kas iet iepirkšanās tempā. Arī velosipēds nav slikts – ja vien tuvumā nav lielas transporta noslodzes.

BIJUŠIE AKTĪVISTI

Tie ir cilvēki, kas pirms kāda laika nodarboju­šies ar sportu. Tagad arī viņiem ir riepa ap vē­deru un gribēšana kaut ko darīt. Ar tiem ir vieg­lāk strādāt, jo viņiem ir labāk attīstīta muskuļu inervācija un smadzenēs saglabājušies kustību stereotipi, arī daudz labāka koordinācija. Viņi saprot, ko treneris vēlas panākt konkrētajā vin­grinājumā, un viņi to labāk prot izpildīt. Riska moments ir tas, ka šie cilvēki nereti domā – viņi spēj vairāk nekā var patiesībā. Un sākas trau­mas. Bijis tā, ka divi izbijuši sportisti nedēļas laikā, spēlējot skvošu bez iesildīšanās, pārrauj ahileja cīpslu.

NEGRIBU TRENERI!

Ir jēga nākt arī tad, ja grib darboties pats savā nodabā. Jo cilvēks jebkurā gadījumā gūst pieredzi, sevi noslogo. Trenera uzdevums nav pievērst katru savai ticībai – ja kāds nāk un lūdz sastādīt programmu, viņš to saņem. Tāpat kā ar mājas būvniecību – var algot būvbrigādi un būvuzraugu, var būvēt pats. Darba laiks atšķirsies, varbūt arī produkta kvalitāte. Bet cilvēkam ir tiesības uz to, lai svaru zālē viņu neviens netraucētu. Varbūt viņš pats jau kaut ko zina. Varbūt vienkārši grib palikt viens – ir ļoti daudz tādu, kas šeit mēģina atslēgties no stresa, un viņi ne ar vienu nekontaktējas, uzliek austiņas, lai nedzirdētu apkārtējo sarunas. Var arī tā.




UN ATKAL – MOTIVĀCIJA

Tas ir galvenais. Mēs visi esam diezgan kūtri, un vīrietis nereti gaida signālu – tas būtu vese­lības zvans vai kāda jaunkundze pasaka: tu nu gan esi baigo riepu uzaudzējis! Tādu klientu, kurus nodzīt svaru nosacīti spiež sabiedrība, ir ļoti nedaudz – jo tuvākā sabiedrība, regulāri
esot blakus pilsonim, pierod un vairs nereaģē. Arī pats kungs reizēm jūtas svarīgi apaļīgs, ne­ vis kā liels putna skelets – tā justies arī ne­kam neder. Ir daži, kurus liekais svars netrau­cē, un viņiem nav laika to nodzīt pilnībā, bet viņi atnāk kaut reizi nedēļā, nostiprina gurnus, muguru, presi. Lai gan svars vēl ir palielināts, kļūst spēcīgākas rokas un stingrāki gurni, lie­lāka izturība… Ja ir laba muskulatūra, liekais svars nenodara tik lielu kaitējumu. Bet citādi, protams, tas ietekmē ļoti daudzas iekšķīgās sis­ tēmas un veicina slimības.
Jāsaprot, ka treniņš automātiski nenozīmē svara nodzīšanu. Mēs vispirms trenējam asins­riti, sirdi un plaušas, kas pēc tam palīdzēs mums tik t galā ar lieko svaru. Piemēram, spē­lējot skvošu, spēlētājs ārprātīgi svīst, bet viņš zaudē ūdeni, nevis taukus. Tālāk jau ir diētas
jautājums – ja kāds pēc skvoša slāpēs iedzer aliņu, restorānā paņem ribiņas, nekāds svars nevar kristies. Starp citu, tieši skvošs ir bīs­tams nesagatavotiem cilvēkiem ar lieko svaru – tajā ir daudz asu pagriezienu un citu riskantu lietu.

NAV LAIKA?

Ir speciālas treniņprogrammas, kuras do­ mātas cilvēkiem, kam ir ļoti maz laika – ap­tuveni stunda. Tās ir speciālas vingrinājumu kombinācijas, kas dod vēlamo efektu. Tiesa, šo programmu dalībniekiem papildus tiek prasīts arī vismaz nedaudz ievērot ēšanas pa­radumus. Bet laiks treniņiem klientam ir jāiz­cīna atkal un atkal – tiklīdz cilvēks sāk ap­ meklēt treniņus neregulāri, daudz kas ir zau­dēts. Un tad trenera izstrādātā sistēma zaudē efektu. Starp citu, cilvēks, kas ir divus mēne­šus trenējies, kļūst labvēlīgi atkarīgs no fizis­kām aktivitātēm. Tā ka galvenais – vajag sākt!



Avots

Leave a Reply