Video: vēl nebijusi iespēja aizceļot laikā un telpā

Video: vēl nebijusi iespēja aizceļot laikā un telpā
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Džeimsa Veba teleskops pavēris mums unikālu iespēju piedzīvot neiespējamu lidojumu kosmosā un ienirt tā dzīlēs, kur acu priekšā paveras visuma agrīnais attīstības posms.



Programmas “CEERS” (Cosmic Evolution Early Release Science) ietvaros Džeimsa Veba teleskops ieskatījās dziļi nelielā visuma pleķītī, kur atrodas galaktikas no visuma rašanās sākuma, parādot mums visuma evolūcijas posmu.

Šajā visuma reģionā atrodas aptuveni 5000 galaktikas, no kurām vecākā ir veidojusies vien 390 miljonus gadu pēc Lielā sprādziena. Video tā redzama kā sarkans, izplūdis burbulis.




VIDEO: IENIRSTI VISUMA DZĪLĒS


Diemžēl realitātē mēs šādu ceļojumu vismaz pagaidām veikt nevarētu. Lai to izdarītu, būtu jāpārkāpj daudzi fizikas likumi, jāspēj ceļot gaismas ātrumā un atpakaļ laikā. Tiesa, iespaidīgi jau ir tas, ka mēs to spējam izdarīt ar teleskopu palīdzību.

“Šis novērojums pārspēj mūsu cerības. Atrasto galaktiku skaits agrīnajā visumā ir daudz lielāks, nekā mēs paredzējām,” teica “CEERS” zinātnieks Stīvens Finkelšteins.

Jau pagājis gads, kopš Džeimsa Veba teleskops mums sniedza pirmos infrasarkanos visuma attēlus. Tādas programmas kā “CEERS” jau nesušas mums vairākus pārsteigumus, bet tas vēl ir tikai sākums.



Avots

Leave a Reply