Pirmo reizi mūžā piedzimis “28 gadus vecs” bērns

Pirmo reizi mūžā piedzimis “28 gadus vecs” bērns
Foto: Unsplash

Tenesī štatā ASV piedzimis visu laiku “vecākais” mazulis, proti, mazuļa embrijs tika sasaldēts 1992. gada oktobrī un saldētavā pavadīja 28 gadus.

Mollija Evereta Gibsone piedzima 26. oktobrī, tomēr līdz tam brīdim viņai bija burtiski jāgaida vairāki desmiti gadu. Viņas embrijs tika sasaldēts 1992. gadā, tomēr tagad Mollija beidzot piedzīvojusi savu dzimšanas dienu.

Mollijas mātei Tīnai pašai tagad ir tikai 29 gadi. Viņa piedzima tikai 18 mēnešus pirms tika sasaldēts Mollijas embrijs.

Vispārīgi runājot, gan māte, gan meita uz šīs planētas ir pavadījušas gandrīz vienādi ilgu laiku, neskatoties uz to, ka viņas šķir vesela paaudze.

“Ir grūti to aptvert, tomēr Mollija ir mūsu mazais brīnums,” izdevumam “New York Post” stāstīja Tīna.

Tomēr šis stāsts ir vēl dīvaināks, nekā sākumā šķiet.

Kad Mollija piedzima, viņa pārspēja cita bērna uzstādīto rekordu, kurš sasaldēta embrija stāvoklī pavadīja 24 gadus. Šis bērns – Emma Vrena Gibsone – piedzima 2017. gadā. Interesantākais ir tas, ka Emma ir Mollijas vecākā māsa.

Emma Vrena Gibsone. Foto: AFP / Scanpix

Mollija un Emma ir ģenētiskās māsas, kas abas tika sasaldētas vienā laikā pēc tam, kad tās anonīmi ziedoja viņu bioloģiskie vecāki. Citiem vārdiem sakot, abas māsas ir īstas māsas, kuras iznēsāja viņu adoptētāja Tīna.

Abu mazuļu embriji tika ziedoti ASV Nacionālajam Embriju donoru centram. Tā ir kristiešu iestāde, kas sievietēm, kuras piedzīvojušas ārpusķermeņa apaugļošanu, tomēr kaut kādu iemeslu pēc nolēmušas nespert nākamo soli, piedāvā iespēju ziedot sava mazuļa embriju. Donoru centrs šos embrijus sasaldē un piedāvā parasti neauglīgiem vecākiem, kuri tos adoptē, iznēsā un audzina.

Centrs kopumā palīdzējis pasaulē nākt vairāk nekā 1000 veseliem mazuļiem, tomēr pagaidām Emma un Mollija ir zinātniski nozīmīgākais sasniegums.

Abu mazuļu veiksmīgā piedzimšana sniedz unikālus pierādījumus tam, ka ilgi sasaldēti embriji patiesībā var saglabāties ļoti ilgu laiku. Zinātniekiem joprojām nav īsti skaidrs, kā tas notiek.

“Kamēr embriji atrodas šķidrajā slāpeklī, ap mīnus 200 grādu pēc Celsija zemā temperatūrā, mēs ceram uz to labāko. Tagad mēs zinām, ka embriji var saglabāties pat 28 gadus un varbūt vēl ilgāk,” stāstīja laboratorijas direktore Kerola Samerfelta.

Zināms, ka sasaldēšanas un glabāšanas procesā izdzīvo 75% ziedoto embriju, bet 49% no tiem piedzīvo arī piedzimšanu.

Avots