“Sirdstrieku” piedzīvo kāds vīrietis, kurš norija beteriju

 

Foto: Unsplash

Kad vīrietis ieradās slimnīcā, ārsti domāja, ka viņam ir sirdstrieka, tomēr izrādījās, ka tā nav taisnība. Vīrietis patiesībā bija norijis bateriju, kas izjauca sirds elektrokardiogrammu jeb sirds elektriskās aktivitātes mērījumus.

Kad ārsti bija aizvākuši bateriju no vīrieša kuņģa, elektrokardiogramma sāka darboties normāli, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Internal Medicine”.

“Ja kāds norij vienu vai vairākas baterijas, elektrokardiogramma var parādīt izmaiņas, kas raksturīgas akūtai sirdstriekai,” komentēja ārsts Dr. Gajs. L. Mincs.

26 gadus vecais vīrietis bija ieslodzītais cietumā un slimnīcā tika nogādāts ar sūdzībām par sāpēm vēderā pēc tam, kad viņš bija apzināti norijis AA bateriju. Pēc baterijas pamanīšanas ārsti vīrietim veica elektrokardiogrammu, kurā ar elektrodiem uz krūtīm tiek izmērīta cilvēka sirds elektriskā aktivitāte. Elektrokardiogramma vīrietim atklāja sirdstriekas pazīmes.

Elektrokardiogrammas rezultāti bija vienīgā norāde uz sirdstrieku. Pacients iepriekš nekad nebija cietis no kādām sirds slimībām, un vienīgais faktors, kas varētu vedināt uz aizdomām par šo stāvokli, bija tas, ka pacients bija smēķētājs. Viņš nepiedzīvoja citus sirdstriekas simptomus, piemēram, elpas trūkumu, kā arī sirds muskuļa proteīnu līmenis viņa asinīs bija pilnīgi normāls.

Pētījuma autori stāsta, ka arī iepriekš reģistrētajos gadījumos vēstīts par cilvēkiem, kuri norijuši baterijas, kas pēc tam izmainījušas elektrokardiogrammas rezultātu. Piemēram, kāds vīrietis reiz norijis pat 18 AA baterijas, kas pamatīgi ietekmējis EKG rādījumus.

Bet kā gan norīta baterija var teju inscenēt sirdstrieku? Pētījumā rakstīts, ka baterija, saskaroties ar kuņģa skābi, rada strāvu, kas aizceļo līdz sirdij un rezultātā ietekmē EKG.

Lai arī šim un citiem pacientiem patiesībā nebija sirdstrieka, ir jāņem vērā, ka baterijas ēst tomēr nevajadzētu, jo tās joprojām var nodarīt pamatīgu kaitējumu veselībai.

Avots