Video: Mūziķe Inga Karpiča radījusi skaistu videoklipu “Mīļā Māra maizi cepa”

Video: Mūziķe Inga Karpiča radījusi skaistu videoklipu “Mīļā Māra maizi cepa”
Foto: ekrānšāviņš youtube video

Apvienojoties Jēkabpils novada deju kolektīviem “Deldze”, “Solis” un “Landi” un etnomūzikas māksliniecei Ingai Karpičai, tapis videoklips “Mīļā Māra maizi cepa”.



Videoklipā satiekas tautasdziesmas spēcīgie vārdi ar Ingas Karpičas mūziku, horeogrāfes Daigas Ģeidānes ilgi auklētā ideja un mīlestība pret tautas deju un maizes tapšanas tradīciju, un Jēkabpils novada dejotāju deju soļi.

Latvieši paaudžu paaudzēs ir pārtikuši no tā, ko dod zeme un darbs. Galvenais ēdiens visos gadalaikos bijusi pašcepta maize. Arī šodien latvietim maize ir tikpat svarīga un svēta kā pirms vairākiem gadu simtiem.

Videoklipa idejas, scenārija un horeogrāfijas autore Daiga Ģeidāne par ideju saka tā: “No manas bērnības līdz šodienai atmiņā spilgti saglabājusies neatkārtojamā pašu ceptās maizes smarža, kas piepildīja visu māju.

Šī doma par maizes ceļa parādīšanu no grauda līdz klaipam manī dīdījās jau sen. Un šovasar, izdzirdot Ingas Karpičas dziedāto tautasdziesmu “Mīļā Māra maizi cepa”, viss maizes tapšanas ceļš salikās kā puzles gabaliņi, veidojot stāstu, bildi, par ko biju sapņojusi.”

“Mani ļoti iedvesmoja tā sirds sajūta, aizrautību, nodošanās, kas piemīt Daigai un pāriet arī pārējos grupas biedros. Tā pašiniciatīva un darba mīlestība, kas vienkāršu ideju paceļ tik augstu, ka nav manāma ierastā filmēšanas laukuma spriedze, nopietnība.

Caur šiem cilvēkiem piedzīvoju darba patiesu izbaudīšanu, radot katru mirkli kā īpašu kopā būšanu savējo lokā. Īstena iedvesma pieredzēt lielo potenciālu, ko nes vienkāršība, dabiskums un īstums,” sajūtās dalās Inga Karpiča.

Videoklipa filmēšana notika Jēkabpils novadā sadarbībā ar vietējām zemnieku saimniecībām “Celmenieki”, “Stabiņi”, “Vārpiņas”, biedrību “Akācija Plus”, amatniecības centru “Rūme” un kempingu “Kalnāres”. Pirmatskaņojumu videoklips piedzīvoja 19. septembrī amatniecības centrā “Rūme” Jēkabpils novadā pasākuma “Dzejas krājumi ziemai” ietvaros.

Videoklipā izmantoti deju kolektīvu dalībnieku Kaspara Sēļa un Jāņa Prodišķa filmētie kadri, montāža – Kaspars Sēlis.

Līdz šim ir tikušas izdziedātas daudzas dziesmas un izdejotas daudzas dejas par maizes tapšanas tēmu, taču šis kopdarbs ir īpašs un ir devis lielu gandarījumu visiem videoklipa tapšanā iesaistītajiem. Ar šodienas zināšanām un iespējām, izmantojot kolektīvu dalībnieku talantus, prasmes un citus iekšējos resursus, kopā ir izveidots stāsts, kurš aizkustina, izglīto un atspoguļo dažādas latviešu tautas tradīcijas un vērtības.

Inga Karpiča aktīvi ar mūziku nodarbojas jau kopš 2013. gada. Viņas debijas albums “Dvēseles dziesma” klajā nāca 2014. gadā, bet albums “Zelta trepes” tika izdots pērn. Inga sadarbojusies dažādiem tautas un etnomūzikas projektiem, tajā skaitā “KathmanduFusionBand” un producentu Aināru Majoru. Organizējusi pasākumu sēriju “Dziedāšanās caur tautas dziesmu”.




Avots