Lai izvairītos no vīrusiem, iesaka nepieskarties sejai. Kā atbrīvoties no šī nelāgā paraduma?

Lai izvairītos no vīrusiem, iesaka nepieskarties sejai. Kā atbrīvoties no šī nelāgā paraduma?
Foto: Pixabay.com

Viens no veidiem, kā izvairīties no dažādu vīrusu, tostarp Covid-19 saķeršanas, ir bieži mazgāt rokas un izvairīties no pieskaršanās sejai. Tomēr daudziem tas ir īsts izaicinājums. Izrādās, ieradums aiztikt savu seju ir ļoti izplatīts un attīstās jau mātes dzemdē. Kā no tā izvairīties, skaidro BBC un psiholoģe Nataša Tivari.



Kāpēc mēs tik bieži aiztiekam seju?

Kā skaidro psiholoģe, šis paradums cilvēkiem ir ieprogrammēts jau DNS. To apstiprina fakts, ka bieži vien, grūtniecei veicot ultrasonogrāfiju, jau mātes dzemdē ir novērojams, ka mazulis bieži pieskaras sejai.

Tāpēc censties apkarot šo ieradumu cilvēkiem ir teju neiespējami, tas šķiet pretdabiski. Kā skaidro speciāliste, pieskaršanās sejai cilvēku nomierina. Pieskaroties noteiktām vietām uz sejas, ir iespējams aktivizēt spiediena punktus, kas pēcāk aktivizē parasimpātisko nervu sistēmu – tā sagatavo organismu mieram un atpūtai.

Šāda uzvedība tiek novērota arī suņiem un kaķiem. Savukārt bērni šo uzvedību mēdz iemācīties no vecākiem. Ja vecāki, piemēram, piedzīvojot pārsteigumu vai saņemot sliktas ziņas, automātiski saķer seju, to iemācās arī bērni.



Kā izvairīties no šī paraduma?

Psiholoģe skaidro, ka pilnībā pārtraukt aiztikt savu seju ir praktiski neiespējami. Veids, kā mazināt šo ieradumu, ir atbrīvoties no situācijām, kas mudina veikt šādas darbības, piemēram, kontaktlēcu vietā lietot brilles, lietot mazāk kosmētikas.

Tāpat svarīgi izvērtēt savas roku kustības. Tās jācenšas ierobežot. Piemēram, ja novērojat, ka runājot mēdzat plaši žestikulēt, psiholoģe iesaka rokas sakrustot vai sakļaut plaukstas un novietot tās klēpī. Tad, kad radīsies vēlme rokas atkal piekļaut sejai, šīs darbības kļūs uzkrītošākas un vieglāk novēršamas.

Ja tomēr nekas no ieteiktā nedarbojas, jāatcerās, ka īapši svarīgi ir regulāri mazgāt rokas ar ziepēm. Pēc klepošanas, šķaudīšanas vai deguna izšņaukšanas ir jāmazgā rokas ar ūdeni un ziepēm vismaz 20-40 sekundes vai jālieto spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli.

Klepojot un šķaudot, mute un deguns ir jānosedz ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas jāizmet atkritumos, un pēc tam jānomazgā rokas. Ja nav vienreiz lietojamās salvetes vai kabatlakatiņa, epidemiologi iesaka klepot vai šķaudīt iekšējā elkoņa locītavas virsmā, bet nedarīt to plaukstā.

Vienlaikus tiek mudināts izvairīties no tuva kontakta ar citiem cilvēkiem, novērsties nost no citiem cilvēkiem, kad klepo vai šķauda.




Avots: kasjauns.lv

Leave a Reply