Zinātnieki nāk klajā ar jaunu versiju, kādēļ zebras ir strīpainas

Zinātnieki nāk klajā ar jaunu versiju, kādēļ zebras ir strīpainas
Foto: Unsplash

Britu zinātnieki no Bristoles bioloģisko zinātņu skolas apgāzuši kādu pieņēmumu par zebru melni-balti svītroto krāsojumu. Iepriekš uzskatīts, ka joslas aizsargā dzīvnieku no plēsoņām. Tomēr tas nemaz neesot tā, uzskata speciālisti.



Kā noskaidrojuši zinātnieki, joslas uz ādas neaizsargā no plēsoņām un nepiedalās ķermeņa atdzesēšanas mehānismos un tām nav izšķirošā nozīmē socializācijā ar citām zebrām.

Zinātnieki sliecas uzskatīt, ka joslas mazina iespēju ciest no dunduru kodumiem. Par to raksta izdevums “Proceedings of the Royal Society B”. Kā nesen izdevies noskaidrot, brīdī, kad dundurs mēģina uzlidot uz zebras ādas, melnbaltās joslas to “samulsina”.

Kukainis nepagūst samazināt ātrumu, atsitas pret dzīvnieka ķermeni un aizlido prom nenodarot pāri zebrai. Zinātnieki šo fenomenu skaidro ar efektu, kas rodas, griežot stabu, kas pārklāts ar krāsainām spirālveida svītrām.

Ja stabs kustas ātri tad izskatās, ka svītras kustas nevis uz sāniem, bet gan uz augšu vai leju. Tāpēc dunduram neizdodas nolaisties uz zebras. Kukaiņi domā, ka objekts atrodas tālāk nekā patiesībā ir un ietriecas tajā.

Iepriekš zinātnieki uzskatīja, ka svītras palīdz dzīvniekam maskēties. Lai gan vēl pavisam nesen cilvēkus samulsināja optiskā ilūzija jeb attēls, kurā redzamas it kā kopā saplūdušas divas zebras.

Pie attēla pievienots uzraksts ar aicinājumu skatītājiem atbildēt, kura no divām zebrām atrodas priekšā. Vai vari pateikt, kura no tām ir priekšplānā?




Avots