Absurds: Iedzīvotāja sakopj Talsu pašvaldības zemesgabalu, dome bargi soda (video)

Absurds: Iedzīvotāja sakopj Talsu pašvaldības zemesgabalu, dome bargi soda (video)
Foto: ekrānšāviņs no video

Sakopjot pašvaldībai piederošu zemesgabalu, Talsu novada iedzīvotājai Ramonai vietvara piemēro 100 eiro sodu. Ramona neizpratnē – smieties vai raudāt? Allaž gādājusi par vides tīrību, bet nu, saņemot šādu “pateicību”, sievietei nolaižas rokas.



“Bez Tabu” redakcijā vērsās Ramona, kura dzīvo Paugurciemā, privātmāju apkaimē Talsu pievārtē. Paugurciems ir ļoti sakopts, jo par saviem īpašumiem un tiem piegulošajām teritorijām rūpējas ciema iedzīvotāji, tai skaitā Ramona. Ramona uzkopj vidi ne vien pie savas dzīvesvietas, bet arī citur: esot dabā, allaž savāc ceļā sastaptos atkritumus.

Dzīvojot Paugurciemā jau 14 gadus, Ramona allaž uzkopusi arī viņas īpašumam kaimiņos esošo pašvaldības zemesgabalu, pļavu, par ko Talsu novada vietvara tik naski kā iedzivotāji par saviem īpašumiem nerūpējas. Kopā ar vīru Ramona pļavā pļauj zāli un vāc izmestos gružus. Arī šoruden ar vīru pļavā pļāva zāli, ko kopā ar citiem atkritumiem no šīs teritorijas maisos aizveda uz šķiroto atkritumu laukumu citviet Talsos, jo atkritumu konteineri savā īpašumā bija pilni.

Pie šķiroto atkritumu laukuma uzstādītā novērošanas kamera fiksējusi, kā Ramona pie konteineriem novieto atkritumu maisus.

Ramona:

Tagad esmu sodīta ar 100 eiro. Esmu ļoti liela noziedzniece!

Talsu novada pašvaldības adiminstratīvā komisija Ramonas rīcību traktē kā piesārņošanu. Ierosinātā lietvedība pret Ramonu apkopota pabiezās dokumentu kaudzēs, kurās arī atrodamas pie konteineriem novietoto atkritumu konteineru foto fiksācijas.

Ramona:

Varbūt tas būs piemērs citiem iedzīvotājiem, ka nedrīkst aiztikt pašvaldības atkritumus, ka nedrīkst darīt labus darbus.

Raidījums “Bez Tabu” vēlējās uzklausīt Talsu novada pašvaldības Administratīvās komisijas priekšsēdētāju Ilgoni Grosvaldu, tomēr pašvaldība sarunai deleģēja sabiedrisko attiecību speciālisti Initu Fedko. Fedko norādīja, ka, aizvedot atkritumu maisus uz šķiroto atkritumu laukumu, Ramona izdarījusi pārkāpumu.

Inita Fedko:

Ir piemēslota šī teritorija. Šajā atkritumu laukumā uzstādītas informatīvas zīmes par to, kāda veida atkritumus tur drīkst ievietot konteineros. Vienkārši nolikt atkritumu maisus pie konteineriem nedrīkst. Bioloģiskie vai cita veida aktritumi [kas nav norādīti informatīvajās zīmēs] nedrīkt tur tikt novietoti.

Ramona sniegusi paskaidrojumu Administratīvajai komisijai, kurā norādījusi, ka šķiroto atkritumu laukumā nogādājusi atkritumus, ko savākusi no pašvaldības zemesgabala, par ko vietvara pati nespēj parūpēties. Tāpat raidījumam viņa uzsvēra, ka viņas īpašumā esošajos konteineros vairs nebija vietas, turklāt atkritumu apsaimniekošanas maksa ir atkarīga no atkritumu apjoma. Tomēr iedzīvotājas sniegtie paskaidrojumi pašvaldību nepārliecināja.

Inita Fedko:

Redziet, situācija ir duāla. Ikviens var pateikt, ka uzkopta kāda cita teritorija. Ja, labu gribot, sveši atkritumi savākti, ja tie nav šķirojami, tos var aizvest uz atkritumu poligonu vai pievienot saviem atkritumiem.

Ramona norādīja, ka apkaimē trūkst nešķiroto atkritumu konteineru, kuros varētu ievietot savākto drazu. Ja tie būtu, Ramona nebūtu vedusi savāktos atkritumus citviet. Tāpat iedzīvotāja aicināja pašvaldību ne vien būt naskai uz sodīšanu, bet arī kopt savas teritorijas. Pašvaldībā uz to atbildēja, ka “tik daudz resursu, lai mēs katru zemesgabalu apkoptu, kā savu privātmājas gabaliņu, protams, ka pašvaldībai nav”.

Pašvaldība aicina ziņot vietvarai par tās nesakoptajām teritorijām, pēc kā tās centīsies sakārtot.



Avots