Kā «OnlyFans» slavenības izpostīja seksa industrijas biznesu

Kad 2016. gadā tika radīta vietne “OnlyFans”, tā sākotnēji netika asociēta ar seksuāla rakstura saturu.

“OnlyFans” ir satura abonēšanas pakalpojums, kas 2016. gadā tika radīts Lielbritānijā. Lietotāji par savu publiskoto saturu var nopelnīt naudu no “faniem”, kuri ir viņu abonenti. Piemēram, cilvēki bija gatavi maksāt par ekskluzīviem fitnesa video, receptēm, aizkulišu fotosesijām, kas nekur citur nav pieejamas, u.tml.

Taču drīz “OnlyFans” kļuva par vietni, kas apmierina gan seksa biznesa darboņus, gan tos, kuri vēlas patērēt seksuāla rakstura saturu, – cilvēki, pārsvarā sievietes, pārdeva savus kailfoto, par to mēnesī iekasējot desmitiem tūkstošus dolāru.

Sākotnēji satura veidotāji ieguva 20% no mēneša abonēšanas maksas, 80% paturot pašai vietnei. Seksuāla rakstura satura veidotāji atzina, ka tā tik un tā bijusi lielāka likme nekā citās vietnēs, un nopelnīto naudiņu viņi varēja saņemt septiņu dienu laikā. Tiesa, pierādījies, ka visvairāk pelnošākais saturs ir nevis tas, kas atkailinošāks, bet gan kreatīvāks.

Tieši pandēmijas laikā “OnlyFans” piedzīvoja uzplaukumu – vietnes apmeklētāju skaits laikā no 2020. gada marta līdz augustam dubultojās. Pērn maijā vietnē bija reģistrējušies jau 24 miljoni lietotāju, bet šobrīd tie jau ir 85 miljoni.

Pandēmija bija laiks, kad vietnei sāka pievienoties arī slavenības, piemēram, repere Kārdija Bī (Cardi B), modele Bleka Čaina (Blac Chyna), aktrise Bella Torna u.c. Taču šo slavenību saturam nebija nekāda sakara ar kailfoto. Slavenības saviem sekotājiem piedāvāja ekskluzīvus mūzikas jaunumus, personalizētus video sveicienus u.tml.

Taču līdz ar slavenību pievienošanos vietnei seksa industrijas darboņi sajutās apdraudēti.

Kāda 21 gadu veca studente no Skotijas vārdā Ebija vietnē “OnlyFans” darbojas divus gadus. Viņa atzīst – ar katras slavenības pievienošanos vietnei mainās viņas ienākumi. “Slavenībām jau tā ir liela platforma ārpus “OnlyFans”. Līdzko viņi pievienojas, viņi nonāk “virsotnē”. Viņi atņem vietas tiem, kuri smagi strādā un ir nopelnījuši to vietu, un lielākoties sākuši strādāt no nekā.”

Slavenību pieplūdums, kuriem seksuāla rakstura fotogrāfijas vai video ir tikai hobijs, tiek uztverts gan kā finansiāli satraucošs tiem, kuri iztikai paļaujas tikai uz “OnlyFans”, gan arī kā pazemojošs.

Asākās diskusijas izraisīja 23 gadus vecās amerikāņu aktrises Bellas Tornas reģistrēšanās “OnlyFans”, piedāvājot aplūkot ekskluzīvu saturu vien par 20 dolāriem (aptuveni 16 eiro) mēnesī. Pirmajā dienā viņa nopelnīja 1 miljonu ASV dolāru (aptuveni 821 tūkstotis eiro), kas pamatīgi nokaitināja seksa biznesā strādājošos.

Pirmajās stundās pēc Tornas pievienošanās vietne uz mirkli pat esot “salūzusi”. “Šī ir pirmā platforma, kurā es pilnībā kontrolēju savu tēlu; bez cenzūras, bez nosodījuma un bez pazemošanas,” vēstīja Torna, kura pirmajā dienā kļuva par miljonu bagātāka. Lai arī sākotnēji viņa saviem nākotnes sekotājiem lika noprast, ka dalīsies ar seksuāla rakstura saturu, viņa vietnē nepublisko savus kailfoto.

Sociālajos tīklos vairākas seksa biznesa darbones sāka celt trauksmi, sakot, ka Torna viņām nozog iespēju gūt ienākumus.

“Viņa nekad nesapratīs, kā tas ir, būt šajā industrijā, – aizspriedumi, risks nesaņemt darba piedāvājumus, patiesi smagais darbs, kas jāiegulda… Tas ir ļoti aizvainojoši. Mēs te cenšamies izdzīvot!” – vēstīja kāda “OnlyFans” satura radītāja.

Tikmēr kāda cita komentēja: “Es reti kad publiski kauninu cilvēkus, bet, sasodīts, Bella Torna ir sačakarējusi daudzu cilvēku dzīves. Internetā ir atrodami viņas kailfoto, bet viņa pieprasa naudu par fotogrāfijām, kurās redzama apakšveļā. “OnlyFans” ir iznīcināta viņas melu dēļ. Seksa industrija ir īsts darbs, bet Bella Torna par to vienkārši pasmējās. Viņai nav ne jausmas, ko nozīmē strādāt šajā nozarē. Viņa ir noniecinājusi ikvienu seksa darboni, un neviens to neaizmirsīs.”

Neilgi pēc Tornas pievienošanās “OnlyFans” tika izmainīta vietnes politika. Piemēram, abonenti var piešķirt “dzeramnaudu” maksimums 50 dolāru (41 eiro) vērtībā, nevis 300 dolāru (246 eiro), kā bija iepriekš. Tāpat satura veidotāji saņem naudu nevis septiņu, bet 21 dienas laikā. Kompānija atzina, ka Tornas pievienošanās vietnei ar to nav saistīta, taču seksa darboņi to redz citādāk.

Kāda “OnlyFans” lietotāja pauda uzskatu, ka “OnlyFans” iegūst lielāko labumu no slavenībām, jo tās platformai piesaista arvien jaunus klientus, un seksuāla satura sniedzējas tiekot apdalītas un jūtas apdraudētas.

“OnlyFans” runasvīrs gan noraidījis šīs runas: “Mūsu progresīvā noteikumu politika pret satura radītājiem vienmēr atļāvusi izpausties ikvienam mūsu vietnē. Mēs esam lepni par daudzveidību, kas veido kopienu mūsu platformā, un tas nemainīsies.”

To, kāda būs šis vietnes nākotne, varam tikai minēt. Lai arī dati joprojām liecina, ka vietni pārsvarā izmanto pornomodeles – amatieres un profesionāles -, šobrīd daudzas seksa biznesa darbones pat apsver atteikties no “OnlyFans” lietošanas un meklēt citu alternatīvu. “Mani ienākumi nav droši, un tas ir biedējoši, jo šī ir primārā mana ienākumu vieta,” atzina kāda strādniece.

Leave a Reply