LTV ziņu seja Karīna Rubene ar ģimeni lokdauna dēļ pamet valsti, nopērkot vienvirziena biļeti

LTV ziņu seja Karīna Rubene ar ģimeni lokdauna dēļ pamet valsti, nopērkot vienvirziena biļeti
📸 no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Uzzinot valdības lēmumu par strikto mājsēdi, vietējais pašmāju kāzu fotogrāfiem Mārcis Baltskars ar civilsievu TV seju Karīnu Rubeni un abiem bērniem pieņēma lēmumu iegādāties vienvirziena biļetes aizbraukšanai no dzimtenes.



“Eju pirkt vienvirziena avio biļeti!” aizvadītajā nedēļā, kad tika pasludināts lokdauns, paziņoja slavenais fotogrāfs. Baltskars ir gan neskaitāmu publicitātes fotogrāfiju autors Dailes teātra izrādēm, gan mākslinieks, kurš patiešām elpu aizraujošās un emocionālās bildēs iemūžinājis jaunos pārus, būdams viens no atzītākajiem un pieprasītākajiem mūsu valsts kāzu fotogrāfiem.

Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Žurnālam “Kas Jauns” Mārcis atklāj, ka tā nudien izlēmis – ar ģimeni jau sākts kravāt čemodānus. “Biļetes nopirkuši vēl neesam, taču iespējamie galamērķi ir noskatīti. Atliek izvēlēties. Neredzu loģiku palikt Latvijā, kur šajā laikā ir jāsadzīvo ar tik stingriem ierobežojumiem, ja mūsdienās, kad ir iespēja strādāt attālināti, var dzīvot kādā citā pasaules nostūrī, kur gan nav ierobežojumu, gan ir gaiši un silti. Ir taču foršāk sēdēt ar datoru zem palmas, nevis četrās sienās mājā,” uzskata Baltskars. Mārcim sapnis par pārziemošanu siltajās zemēs uzplaiksnījis jau pirms vairākiem gadiem, jo viņam kā fotogrāfam ir iespēja amata prasmes likt lietā visā pasaulē. “Līdz šim šķērslis vairāk vai mazāk bija bērni un skola, taču tagad, kad arī izglītību iespējams gūt attālināti, var dzīvot jebkur, kur sirds kāro,” saka Mārcis, kam ar civilsievu Karīnu ir piecus un deviņus gadus veci dēli Ralfs un Martins.

Par to, kā Covid-19 pandēmija un slimības izplatības mazināšanai ieviestie ierobežojumi mainījuši iespēju nopelnīt iztiku, darbojoties savā līdzšinējā profesijā, Baltskars runā brīvi un mierīgi, neraugoties uz to, ka galīgi nav tā, kā gribētos. “Grafiks man vienmēr ir bijis blīvs. Piemēram, šovasar, karstākajā precēšanās laikā, arī viss jau sen bija rūpīgi saplānots pa datumiem. Taču lielās kāzas organizēt nebija ļauts, tāpēc rezervācijas cita aiz citas atbira. Precīzi uzreiz nepateikšu, bet kādas 20 kāzas, kurās biju aicināts būt kāzu fotogrāfs, tika atceltas vai pārceltas. Kopumā nozarē ir patiešām ievērojams aktivitātes kritums. Darba ir par 90 procentiem mazāk nekā tad, kad kovida nebija un dzīvojām iepriekšējo normālo dzīvi,” stāsta Mārcis. Viņš gan šo apstākli pieņem ar mieru un sapratni, jo uzskata – ja nevar darboties ierastajā ampluā, vienmēr pastāv iespēja pelnīt maizītei, darot ko citu. “Badā bijuši neesam, un par izdzīvošanu nav nācies krist panikā. Tas jau tāds diskutabls jautājums – ja pensionārs, kaut grūti, bet var iztikt ar pārsimt eiro mēnesī, tad citam arī ar desmit tūkstošiem par maz, pārdzīvo, ka grūta dzīve. Cilvēkam jau patiesībā nevajag vājprātīgi daudz līdzekļu, lai iztiktu,” viņš uzskata.

“Zinu fotogrāfus, kas jau kopš pirmā lokdauna darba apjoma samazinājuma un šīs nenoteiktības dēļ tagad strādā pavisam citās, ar mākslu, ar fotogrāfiju nesaistītās nozarēs. Man veicās, ka periodā, kad nācās atrasties piespiedu dīkstāvē, varēju paplašināt savu darbalauku un izveidoju LTV raidījumu “Ralfs gatavo”.” Raidījums LTV skatāms jau kopš aizvadītā gada novembra, un vadītāja tēlā iejūtas Mārča un viņa civilsievas – pazīstamās TV žurnālistes Karīnas Rubenes – dēli Ralfs un Martins.

Foto: Publicitātes

Izzinošajā pārraidē mazie gardēži var iepazīt pārsteidzošo kulinārijas pasauli, gan rādot, kā pārtikas produktus iegūst un apstrādā, gan tiekoties ar cilvēkiem, kam ēst gatavošana no sirdslietas kļuvusi par profesiju. “Ar šo projektu nudien lepojos,” priecīgi saka Mārcis Baltskars.

Runājot par jau pieņemto lēmumu aizbraukt no valsts, fotogrāfs teic, ka tagad priekšā sarunāšana ar tuviniekiem, kas pieskatīs ģimenes māju, jo prombūtne iecerēta līdz pat pavasarim.



Avots