Zem Antarktīdas ledāja atrasti nezināmi radījumi

Zem Antarktīdas ledāja atrasti nezināmi radījumi
Foto: Huw Griffiths/British Antarctic Survey

Aptuveni puskilometru zem Antarktīdas ledus zinātnieki atklājuši dīvainus jūras sūklim līdzīgus radījumus.



Neidentificētās dzīvības formas, kas aprakstītas zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Marine Science” publicētā pētījumā, ģeologi atrada pēc urbuma veikšanas ledājā, kas stiepjas pāri Vedela jūras daļai.

“Akmens (uz kura tika atrasti radījumi) nāca no zemes un, iespējams, bija ielūzis ledū un nogrimis jūras dibenā,” izdevumam “UPI” komentēja pētnieks Havs Grifitss.

Pētījuma galvenais autors Grifitss arī pastāstīja, ka šie dzīvnieki akmeni kolonizēja pēc tam, kad tas nonāca jūras dibenā.

Vietā, kur tika atrasti šie radījumi, neiespīd gaisma. Tieši virs akmens atrodas aptuveni puskilometru bieza ledus kārta. Neparastie radījumi ir stacionāri, tomēr, ja arī tie kustētos, tiem būtu jāveic aptuveni 257 kilometrus garš ceļš, lai sasniegtu atklātu okeānu.

Ģeologi, kuri atrada sūklim līdzīgos organismus, necerēja tur vispār atrast dzīvību. Ūdens temperatūra tur ir vidēji mīnus 2 grādi pēc Celsija skalas. Pētnieki veica urbumu, jo vēlējās iegūt nogulšņu paraugus.

“Viņi vēlējās savākt dubļus, lai varētu ieskatīties šelfa ledāja vēsturē. Dubļu vietā šoreiz viņi atdūrās pret akmeni. Ģeologiem tā nebija laba ziņa, tomēr pamatīgi iepriecinoša biologiem,” stāstīja Grifitss.

Video, kuru uzņēma ģeologi, pārskatīja jūras biologu komanda, to skaitā arī Grifitss, kurš specializējas skarbas polārās vides pētniecībā.

“Šī komanda ir veikusi daudzus līdzīga veida atklājumus, atklājot arī jaunas dzīvnieku sugas, tomēr parasti tas tiek paveikts no kuģa. Šis atradums bija pilnīgi nejaušs, ņemot vērā, ka neviens pat nemeklēja tur dzīvību,” piebilda Grifitss.

Zinātniekiem pagaidām nav skaidrs, kā šie dzīvnieki nonāca uz šā akmens vai kā izdzīvo skarbajos vides apstākļos. Zinātnieki atzina, ka pat nezinot, kas ir šie radījumi.

“Mēs tikai esam aplūkojuši video, tomēr tas nesniedz pietiekami daudz detaļu, lai mēs varētu identificēt dzīvnieku sugu. Mēs domājam, ka tur ir vismaz divi sūkļu paveidi un citi dzīvnieki, kurus mēs nespējam identificēt. Ņemot vērā, ka mēs bieži Antarktīdā atrodam jaunas dzīvnieku sugas, pastāv liela iespēja, ka šie radījumi ir jaunums zinātnei,” turpināja Grifitss.

Ir iespējams, ka šie dzīvnieki ir unikāli pielāgojušies dzīvei zem ledus segas. Pastāv arī iespēja, ka tie joprojām ir attīstības pirmajā stadijā.

Joprojām pastāv daudz jautājumu par šo atklājumu. Lai uz tiem atbildētu, zinātnieki cer atrast vēl vairāk šādu akmeņu.



Avots