“Zilā Mēness” laikā Zemei garām palidos Halovīna asteroīds

“Zilā Mēness” laikā Zemei garām palidos Halovīna asteroīds
Asteroīds
FOTO: Unsplash

Līdz ar unikālā pilnmēness “Zilā Mēness” parādīšanos pie debesīm Halovīna laikā Zemei garām palidos 60 metru plats asteroīds.



Paredzēts, ka asteroīds “2020 UX3” Zemei pietuvosies vairāk nekā piecu miljonu kilometru lielā attālumā, kas ir 13 reizes lielāks attālums, nekā vidējais attālums no Zemes līdz Mēnesim. Zemei garām tas patrauksies ar 56 tūkstošus kilometru stundā lielu ātrumu. Salīdzinoši tas ir septiņpadsmit reizes ātrāk, nekā uz priekšu traucas izšauta lode.

Zinātniekiem šī asteroīda orbīta ir ļoti labi zināma, tāpēc satraukumam nav pamata – Zemē tas neietrieksies. “2020 UX3” tiek uzskatīts par “Zemei tuvo objektu”, kuru kopumā ir aptuveni 25 tūkstoši. Pārsvarā tie ir asteroīdi vai komētas, kuru orbītas ap Sauli ir tādas, ka kādā brīdī tie Zemei pietuvosies aptuveni 48 miljonu kilometru attālumā. Daži no šiem objektiem tiek uzskatīti par potenciāli bīstamiem, kas nozīmē, ka to orbīta gadsimtu laikā var krustoties ar Zemes orbītu.

Savukārt 31. oktobrī pie debesīm parādīsies tā saucamais Zilais Mēness. Šī būs pirmā reize kopš 2001. gada, kad šī astronomiskā parādība norisināsies Halovīnā. Parasti Halovīna pilnmēness parādās reizi 18 vai 19 gados.

Nosaukums “Zilais Mēness” nav radies tāpēc, ka pilnmēness būs zils. Astronomijā terminu “Zilais Mēness” izmanto, lai noteiktu otro pilno Mēnesi viena kalendārā mēneša ietvaros.




Avots