Uzņemta pārsteidzoši detalizēta Saturna fotogrāfija

FOTO: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL Team

Pēdējos 30 gadus Zemes orbītā atrodas teleskops “Hubble”, kas, lai arī pēdējā laikā piedzīvojis dažas kļūmes, tomēr joprojām spēj uzņemt pārsteidzošas un detalizētas debess objektu fotogrāfijas. Tagad tas savu lēcu bija pavērsis pret Saturnu.


Mēneša sākumā “Hubble” uzņēma kristāldzidru Saturna attēlu. Planēta no Zemes atrodas 1,35 miljardus kilometru tālu un ar neapbruņotu aci izskatās vien kā sīks gaismas pleķītis.

Pašlaik Saturna ziemeļu puslodē valda vasara, kas nozīmē, ka tā ziemeļu puse ir pagriezta pret Sauli un pret mums. Tiesa, tā nav tāda vasara, kā mēs iedomājamies. Gāzu gigants lielāko daļu siltuma saņem no tā interjera, nevis no Saules, tāpēc uz tā valda visai zema vidējā temperatūra – aptuveni mīnus 178 grādi pēc Celsija.

Jaunais Saturna attēls ir ne vien apbrīnojams, bet arī noderīgs zinātniekiem, kas pēta šo planētu. Piemēram, zinātnieki ir pamanījuši, ka Saturna ziemeļu puslodē ir tāda kā sarkanīga dūmaka. NASA domā, ka tā ir radusies Saules siltuma dēļ, kas rada izmaiņas atmosfēras cirkulācijā vai arī ietekmē planētas fotoķīmisko dūmaku.

“Tas ir vareni, ka mēs varam novērot sezonālās izmaiņas uz Saturna,” NASA mājaslapā komentēja planētu zinātniece Eimija Simona.

Attēlā ir arī redzami divi no Saturna 82 mēnešiem: Mimass, sīkais punkts labajā attēla pusē, un Encelads, nedaudz lielāks punkts attēla apakšā.

“Hubble” kopš 1990. gada ir veicis vairāk nekā 1,3 miljonus novērojumu, no kuriem lielākā daļa ir tālu galaktiku un zvaigžņu attēli. Tomēr reizi pa reizei tas uzņem arī tuvāku planētu fotogrāfijas. Piemēram, Saturns tiek fotografēts katru gadu.

Šie tuvplāni ļauj zinātniekiem ļauj pētīt Saules sistēmu bez dārgu ilgtermiņa misiju palīdzības. Tiesa, lai noskaidrotu, kā, piemēram, veidojušies Saturna gredzeni, bez kosmosa kuģa neiztikt.

Avots