Sicīlijas krastos atrasti nozīmīgākie 2 000 gadus veci arheoloģiskie atradumi pēdējo gadu laikā (Video)

Foto: twitter.com/AlbertoSamona

Netālu no Sicīlijas krasta Vidusjūras ūdeņos atklāts seno romiešu kuģis, kas tur atrodas jau no otrā gadsimta pirms mūsu ēras.



Kuģis guļ 92 metrus dziļi okeānā, un, kā rāda fotogrāfijas, ko uzņēmis zemūdens robots, tas pielādēts ar antīkām seno romiešu vīna pudelēm jeb amforām, kam raksturīgas divas osas un šaurs pudeles kakls.

“Mēs turpinām Vidusjūrā aklāt nozīmīgus elementus, kas mums palīdz labāk izprast vēsturi par jūras tirdzniecību un kuģu veidiem,” stāsta ekspedīcijas vadītāja Valērija Lividžni. “Tagad mēs uzzināsim vairāk par dzīvi uz klāja un to, kādas bija attiecības starp piekrastes sabiedrībām.”

Sicīlijas varas iestādes pavēstīja, ka šis ir viens no nozīmīgākajiem arheoloģiskajiem atradumiem pēdējo gadu laikā.

Dažas nedēļas pirms šī atraduma Sicīlijas arheologi atklāja vēl vienu nogrimušu seno romiešu kuģi. Arī tajā atrasta milzīga krava ar amforām. Tas guļ aptuveni 70 metrus zem jūras līnijas netālu no mazas Itālijas salas Ustikas.

Šie atradumi zinātniekiem sniedz jaunu informāciju par seno romiešu tirdzniecības paradumiem Vidusjūras apkārtnē. Zināms, ka romieši tirgojās ar garšvielām, olīvēm un citiem produktiem Ziemeļāfrikā, Spānijā, Francijā un Tuvajos Austrumos.

Vidusjūrā guļ vairāku seno romiešu kuģu paliekas, tostarp netālu no Itālijas pilsētas Dženovas atklātais kuģis, kas saglabājies gandrīz neskarts. Tas kopš otrā gadsimta p. m. ē. guļ aptuveni 50 metrus dziļi zem ūdens.

To 2013. gadā uzgājuši policijas darbinieki, izmeklējot nelegāli iegūtu antīko artefaktu tirdzniedzību melnajā tirgū Ziemeļitālijā. Katru gadu Itālijas policija atrod simtiem nelegālu amforu mākslas dīleru mājās.

Jūnijā Itālijas varas iestādes kādam beļģu kolekcionāram konfiscēja simtiem arheoloģisko atradumu, kas bija viņa īpašumā nelegāli. Tie bija 11 miljonus eiro vērti, un daži no tiem radīti pat sešus gadsimtus p. m. ē. Kolekcionāru vēl sagaida tiesas prāvas.



Avots