Jūras ērgļu ģimenītei Durbē šogad izdēta pirmā ola

Foto: ekrānuzņēmums no youtube.com tiešraides
Jūras ērgļu ligzdā Durbē, kuras norises vērojamas Latvijas Dabas fonda (LDF) videotiešraidē, 23. marta vēlā pēcpusdienā jūras ērgļu mātīte Milda izdēja šosezon pirmo olu.



Šo gadu laikā tieši Durbes ligzda ir kļuvusi par skatītāju pašu iemīļotāko, un notikumi šajā ligzdā ir aizrāvuši daudzus. Vēl gada sākumā bija bažas vai Milda un kavalieris, ko tiešsaistes skatītāji iesaukuši par H kungu, spēs atjaunot pagājušajā gadā nokritušo ligzdu.

Pastāvēja iespēja, ka šajā vietā ligzdošana vairs nenotiks un kameru nāksies pārcelt citā vietā, taču putni kārtējo reizi atjaunoja ligzdu.

Marta vidū, iespējams, ragu meklētāju sarunas aizbaidīja jūras ērgļus no videotiešsaistē skatāmās ligzdas Durbē, medijiem apstiprināja (LDF) padomes loceklis, ornitologs Jānis Ķuze.

a ērgļu ligzdā ir olas vai mazuļi, cilvēku klātbūtne diemžēl var novest pie nesekmīgas ligzdošanas, jo pieaugušie putni atstāj ligzdu, tādējādi pakļaujot olas vai mazuļus atdzišanas riskam vai plēsēju ietekmei, skaidro ornitologs.

Tiešsaistes vērotāji pamanīja, ka ērgļu pāris ir ļoti tramīgs un bieži uzmanīgi klausījās un vēroja apkārtni.

Vēl pirms olas izdēšanas, Milda vairākas reizes cēlās kājās un nebija droša.

Tad tiešraides vērotāji pamanīja, ka Milda ieņēma dēšanas pozu, atbalstoties uz spārniem. Tagad svarīgi, lai H kungs ir atbalsts Mildai un rūpējās par viņu un olām visu perēšanas laiku.

2023. gadā Durbē ērgļu mātīte Milda pirmo olu izdēja 8. martā, kam sekoja vēl divas 11. un 15. martā.

Aprīļa vidū izšķīlās divi mazuļi, kurus Milda un tēviņš Voldis nodrošināja ar kārtīgu barības daudzumu. 4.maijā viens no jaunajiem putniem nokārtojās kameras lēcā, aizsmērējot to tik pamatīgi, ka to nespēja noskalot lietus, tādēļ līdz pat putnu izaugšanai, skatītāji par norisēm ligzdā varēja nojaust tikai pēc skaņas.

Jūlijā, kad mazuļi jau bija atstājuši ligzdu un kameras apkope neradīja riskus, lēca tika notīrīta, ļaujot iepazīties ar veiksmīgi izaugušajiem jaunuļiem. Skatītāji tiem deva vārdus Kursis un Kate.

Tiešraides kameru darbība tiek nodrošināta, pateicoties sabiedrības atbalstam – tiešraižu kameru skatītāju ziedojumiem. Ziedot tiešraižu atbalstam var šeit, kā arī ar “Mobilly” aplikācijas starpniecību. 4G tīklu, kas nepieciešams augstas kvalitātes tiešraižu pārraidīšanai, nodrošina mūsu atbalstītājs LMT.

Latvijas Dabas fonds pateicas visiem ziedotājiem, kā arī visiem tiešraižu foruma dalībniekiem un moderatoriem portālā Dabasdati.lv, kuru iesaiste palīdz iegūt pēc iespējas pilnīgu priekšstatu par norisēm ligzdās.






Avots

Leave a Reply