Kur un kā noteikt ūdens temperatūru jūrā?

Foto: stock.adobe.com

Šis jautājums ir aktuāls katru vasaru, it īpaši tādēļ, ka ziņas par ūdens temperatūru piekrastē bieži vien ir pretrunīgas. Un tas nav nekāds brīnums, jo ūdens temperatūra jūras (tajā skaitā līča) piekrastē ir ļoti svārstīga, – to ietekmē ne tikai gaisa temperatūra un saules spīdēšanas ilgums, bet arī vēja virziens un ātrums, kā arī jūras straumes. Šo iemeslu dēļ dažādās peldvietās temperatūra parasti ir ļoti atšķirīga.



Svarīgākais faktors, kas ietekmē ūdens temperatūru jūrā pie krasta, ir vēja virziens. Ja vējš pūš no jūras, tad saules sasildītā ūdens virskārta tiek sadzīta pie krasta. Šādā situācijā gaiss ir vēsāks, bet ūdens – ievērojami siltāks. Ja vējš pūš no sauszemes, tad siltā ūdens virskārta tiek nesta prom no krasta un tā vietā no dziļākiem slāņiem paceļas auksts ūdens. Šeit būs karte, kur ir iespējams redzēt vēja virzienu,  ūdens temperatūru, gaisa temperatūru, straumes ātumu, nokrišņu daudzumu, gan arī viļņu augstumu: https://marine.meteo.lv/ Ir bijuši gadījumi, kad vasaras vidū +30 grādu karstumā, pūšot DA vējam, ūdens temperatūra Jūrmalā ir zemāka par +10 grādiem.

Tātad pie austrumu un dienvidaustrumu vēja ūdens piekrastē ir auksts, izņēmums ir Rīgas līča rietumu piekraste (no Engures līdz Kolkai), kur austrumu vējš pie krasta sadzen līcī sasilušā ūdens virskārtu. Vēl gan jāņem vērā, ka krasta līnija nav taisna un katrs mazais līcītis un rags var ietekmēt ūdens temperatūru.

Jūrmalā (līča dienvidos) vissiltākais ūdens ir tad, kad pūš ziemeļu vai ziemeļrietumu vējš. Vidzemes piekrastē, kā arī Liepājā un Ventspilī – tad, kad pūš rietumu puses vējš. Situācijās, kad vējš pūš gar krastu, ūdens temperatūru praktiski nav iespējams prognozēt.




Savukārt pie lēna vēja, kad tas nepūš noteiktā virzienā, jāņem vērā, kāds vējš ir pūtis iepriekš (vai siltais ūdens ir sadzīts pie krasta vai aizdzīts prom), un jārēķinās, ka no rīta ūdens var būt ievērojami vēsāks nekā pēcpusdienā. Kad vējš plašā teritorijā ir lēns, tad pie lielām ūdenstilpnēm veidojas brīze – vējš, kas naktī pūš ūdens virzienā, bet dienā – uz sauszemi.

Ūdens temperatūru mēra gan LVĢMA, gan glābšanas dienesti, gan automātiskās bojas. Taču tas tiek darīts dažādos laikos, dažādos dziļumos un dažādā attālumā no krasta. Viena no automātiskajām bojām, ja nemaldos, atrodas pie Lielupes iztekas – tā drīzāk atspoguļo Lielupes ūdens temperatūru, lai gan tās dati vismaz agrāk tika pasniegti kā līča ūdens temperatūra. Un tā kā pie mainīga vēja virziena vakardienas dati par ūdens temperatūru šodien var nederēt, tad tie jāuztver ļoti kritiski. Iesakamām uzmanību pievērst galvenokārt vēja virzienam.



Leave a Reply