Krievijas karavīrus, kuri atsakās karot, sēdina ar restēm pārklātās bedrēs

Krievijas karavīrus, kuri atsakās karot, sēdina ar restēm pārklātās bedrēs
Attēlam ilustratīva nozīme. Foto: Reuters/ Gil Eliyahu

Krievijas militārā virspavēlniecība ir pastiprinājusi sodus par „disciplīnas pārkāpumiem”, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkošanas ziņojumā. Tagad armijā iesauktos par pārkāpumiem ievieto pazemes cietumos, kas būtībā ir ar restēm nosegtas bedres.



Krievijas komandieri pēdējo mēnešu laikā sākuši aktīvi izmantot „pazemes cietumus”, uzsvērts Lielbritānijas izlūkdienestu ziņojumā. Pēc viņu teiktā, militārpersonas tur iesloga par atrašanos alkohola reibumā, vai arī par mēģinājumiem nepagarināt līgumu ar Aizsardzības ministriju.

Lielbritānijas militārais departaments atzīmē, ka pirmajos kara mēnešos Krievijas virspavēlniecība pret disciplīnas pārkāpumiem bija pielaidīgāka. Un tie, kuri vēlējās lauzt līgumu, drīkstēja atgriezties mājās.

Taču dienesta nosacījumi pērn rudenī tika padarīti stingrāki. Kopš tā laika Krievijas armijā tika ieviestas „arvien drakoniskākas iniciatīvas”, lai uzlabotu disciplīnu, apgalvo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. „Vainīgo” militārpersonu sodi kļuva vēl bargāki, kad par apvienotās karaspēka grupas komandieri Ukrainā tika iecelts Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs.




Prokrieviskie militārie korespondenti un Valsts domes deputāti iepriekš ziņoja par jaunā komandiera īpašajām prasībām militārajai disciplīnai. Stājoties amatā janvārī, Ģenerālštāba priekšnieks piespieda militārpersonas noskūt bārdas un aizliedza bezpilota lidaparātu palaišanai izmantot personīgās automašīnas un planšetdatorus. Gerasimovs kļuva par ceturto karaspēka grupējuma vadītāju Ukrainā, ko iecēlis prezidents Vladimirs Putins.

Par to, ka krievu karavīri, kuri atsakās karot, tiek ieslodzīti, kļuva zināms 2022. gada vasarā. Tad tika ziņots, ka dumpinieki tiekot nosūtīti uz pagrabiem Luganskas un Doņeckas apgabalos. Sākotnēji bija zināms par septiņām šādām telpām, bet vēlāk militāristu radinieki un aktīvisti arvien biežāk sāka runāt par cietumiem dažādās apdzīvotās vietās, kur tiek turēti tie, kuri atsakās doties kaujās. Rudenī pagrabos sāka ievietot arī mobilizētos krievus.



Avots

Leave a Reply