Dace Rukšāne: Man kļūst arvien mazāk iemeslu te palikt

Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

Zināms, ka izteikties Latvijā var jebkurš. Taču, kā redzams rakstnieces Daces Rukšānes profilā, ir tēmas, par kurām reizēm labāk savas domas paturēt pie sevis. Pretējā gadījumā var nonākt viedokļu krustugunīs.



Māsa tikko padeva ziņu no laukiem. Nav vairs mežu. Nav. Kas palicis, tas apzīmēts ciršanai. Mūsu mežs nu ir kā zaļa sala tuksneša vidū. Man kļūst arvien mazāk iemeslu te palikt. Rakstu un raudu.

LASI ARĪ: Slavenas latviešu rakstnieces Daces Rukšānes-Ščipčinskas kailfoto (18﹢)

Toties rakstnieces pārdomas izraisa zemestrīci, jo Rukšāni gan atbalsta, gan noniecina:

Pauls Ķesteris: “Cērt arī Gaujas senlejā pie Līgatnes pārceltuves. Gaujas krastos vēl nē, bet gan jau. Grib būvēt tiltu, iznīcināt lieguma būtību. Darba dienās pāri tiltam pārceltuves vietā brauktu aptuveni pieci cilvēki, skatoties uz zudušu ainavu. Mežs nav koki, bet ekosistēma. Tā ir ainava, vērtība un mantojums. Par to neatkarības cīņās krita tūkstoši – lai mums tagad būtu sava zeme, par kuru rūpēties pašiem.”

Silvija Aperāne: “Neviens ar varu nevienu Latvijā netur! Nav vēlme Rukšānes kundzei dzīvot Latvijā, tad laimīgu ceļu uz citu zemi.”




Vidvuds Medenis: “Es jau saprotu šīs vaimanas. Tās lielākoties nāk no sievietēm, precīzāk – humanitāro nozaru pārstāvēm. Tiesa, arī vīrieši, kā saldenieks Valdemārs Ancītis, jau pirms 20 gadiem “pateicās” par izcirstajiem mežiem.Iznāk, ka meži ir neaizskarams dailes objekts, un tos izcērt neadekvāti ļaudis.”
Māra Ozola: “Esmu saistīta ar mežiem kopš dzimšanas. Arī tagad dzīvoju pašā mežmalā, un tas ir mantots vīra ģimenes mežs. Mežu stādām, kopjam un, jā, arī cērtam. Ne katrs mežs jāpārvērš par rezervātu. Jākopj gan ir. Kaut kur braucot allaž vēroju – kā cirsts citur, kā sagatavota zeme atjaunošanai, kā stādīts, kā kopts, kā ataudzis. Un redzu, ka daudzviet viss tiek darīts labi. Par jēgu vai bezjēgu var spriest zinātājs ar atbilstošu izglītību.”
Jurģis Ļaudaks: “Nepiekrītu šim apgalvojumam. Sāksim ar to, kas jūsu izpratnē ir mežs? Šis ir ļoti subjektīvs un stiepjams jēdziems, ko izmanto, lai vairotu sabiedrības nepatiku pret valsti.”



Avots

Leave a Reply