Vai beidzot izdevies uztvert signālus no citplanētiešiem?

Vai beidzot izdevies uztvert signālus no citplanētiešiem?
Foto: Unsplash

Izmantojot jaunu mākslīgā intelekta algoritmu, astronomi atklājuši astoņus ārpuszemes signālus, kas varētu būt pazīmes par saprātīgu citplanētiešu tehnoloģijām.



Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”, nav apgalvots, ka atrastas drošas pazīmes par saprātīgu būtņu eksistenci ārpus mūsu planētas, jo vēlākie centieni pētījumā identificētos signālus uztvert vēlreiz izrādījās neveiksmīgi. Tiesa, pētnieki saka, ka mākslīgais intelekts šādos pētījumos varētu būt daudzsološs palīgs.

“Esmu patīkami pārsteigts par to, cik labi šis paņēmiens noder ārpuszemes intelekta meklēšanā. Esmu pārliecināts, ka ar mākslīgā intelekta palīdzību mēs spēsim labāk aprēķināt, kāda ir signālu no ārpuszemes civilizācijām iespējamība,” komentēja viens no pētījuma autoriem.




Jaunais paņēmiens sevī ietver mašīnmācīšanās tehnoloģiju, kad mākslīgais intelekts iemācās noteikt atšķirību starp cilvēka radītiem signāliem uz Zemes un signāliem, kas cēlušies citur. Tādā veidā tika izanalizēti 150 terabaiti datu, kas savākti ar “Green Bank” teleskopu Rietumvirdžīnijā. Kopumā tika aptvertas 820 zvaigznes relatīvi netālu no mūsu planētas. Pēc tam uzmanība tika pievērsta astoņām zvaigznēm no 30 līdz 90 gaismas gadu attālumā no mums, vēstīts izdevumā “Science Alert”.

Astronomi raksta, ka signāli no šīm zvaigznēm ir līdzīgi signāliem, kurus varētu būt radījuši saprātīgi citplanētieši. Protams, pastāv iespēja, ka attiecīgās signālu raksturiezīmes veidojušās sakritības dēļ. Lai to noskaidrotu, būtu nepieciešama tālāka signālu pētniecība, kas gan vairs nav iespējama, jo signālus atkārtoti uztvert neizdevās.



Avots

Leave a Reply