Sestdien piens bez maksas, siers – par rūpniecības pašizmaksas cenu

Sestdien piens bez maksas, siers – par rūpniecības pašizmaksas cenu
Foto: Tv3.lt. Attēlam ilustratīva nozīme.

Sestdien Grobiņā un Liepājā ikviens bez maksas varēs saņemt līdz pieciem litriem piena, līdzi ņemot traukus, kur to iepildīt. Tāpat būs iespējams iegādāties Latvijā ražotu sieru par rūpnīcas pašizmaksas cenu.



Akcija norisināsies:
* No pulksten 10 līdz 13 Grobiņā, Lielajā ielā 61
* No pulksten 13.30 līdz 17 Liepājā, Kuršu laukumā, blakus “SEB” bankai

Akcijas rīkotājs, individuālais komersants “Pūre”, atzīst, ka piens nav ekstra produkts, lai no tā veidotu biznesu, tādēļ vēlas parādīt, kā rodas cenu atšķirība starp ražotāju un tirgotāju.




Piensaimnieki: “Mūs slauc kā govis!” Liepājā un Grobiņā zemnieki protestos dalīs pienu par brīvu.

Piena nozare Latvijā piedzīvo krīzi – krītoties iepirkšanas cenai, upuru lomā nonāk vietējie ražotāji. Līdzīga akcija, kādu veica piensaimnieki Lietuvā, rīt plānota arī Grobiņā un Liepājā. Protestējot pret zemajām piena iepirkuma cenām, to izdalīs par brīvu.

Piensaimnieki un ražotāji gaida racionālus risinājumus no valdības. “Dosim līdz pieciem litriem piena par brīvu, tik katram līdzi jāpaņem savs trauks!” saka protesta akcijas rīkotājs, Cīravas pagastā esošā piena lopkopības individuālā komersanta “Pūre” īpašnieks Jānis Jansons.

Zināja, ka ziepes būs

Jura Tapiņa saimniecība Otaņķos piena iepirkuma cenu krituma dēļ jau tagad strādā ar zaudējumiem.

“Cena ir stipri zem pašizmaksas. Tie ir vairāk kā 100 eiro mīnusā pa dienu,”

stāsta tēva saimniecības vadītājs Kaspars Tapiņš. Tiek uzturēti 160 lopi, no kuriem slaucamo govju ir ap 90. Gada laikā tiek iegūtas apmēram 800 tonnas piena, kuras pārstrādei nogādā Lietuvā.

Augustā pārstrādes uzņēmums litru saražotā piena iepircis par 54 centiem, līdz decembrim cena nokritusies līdz 48 centiem, norāda K. Tapiņš.

Pirms Ziemassvētkiem saimniecība saņēmusi piena iepirkuma direktora vēstuli ar jaunām cenu diagrammām. “Praktiski cenas atgriezušās 2021. gada rudens līmenī. Vēstulē lasāms, ka pirktspēja samazinājusies, viņi cerot uz sapratni, sadarbību un tā tālāk.

Tad jau sapratām, ka ziepes būs, un nebija ilgi jāgaida, kad atnāca cenu saskaņošanas protokols – ar janvāri cena par pieciem centiem uzreiz bija lejā. Ar februāri vēl desmit centi, un šobrīd par litru saņemam 33 centus,” pastāsta K. Tapiņš.

Lasi vairāk: https://www.liepajniekiem.lv/zinas/novados/piensaimnieki-mus-slauc-ka-govis-liepaja-un-grobina-zemnieki-protestos-dalis-pienu-par-brivu/



Avots

Leave a Reply