Maori Antarktikā ieradās vismaz 1000 gadu agrāk nekā eiropieši

Maori Antarktikā ieradās vismaz 1000 gadu agrāk nekā eiropieši
Foto: Unsplash

Kad mēs domājam par Antarktīdas pētniecību, uzreiz mums prātā nāk 1820. gads, kad tur pirmo reizi kāju spēra britu, amerikāņu un krievu pētnieki. Tiesa, Jaunzēlandes zinātnieki nu izvirzījuši teoriju, ka maori vismaz Antarktikas ūdeņos paviesojušies jau krietni agrāk.



Pētnieku komanda bioloģes Priscillas Vehi vadībā izpētīja neskaitāmus dokumentus, ziņojumus un citus dokumentus, kas publicēti ārpus komerciālajiem vai akadēmiskajiem kanāliem, un atrada saikni starp Antarktīdu un tradicionālās kuģošanas pašiem sākumiem.

Vispirms pētnieki uzsver ekspedīciju 7. gadsimta sākumā, ko vadīja kāds polinēziešu virsaitis. Visticamāk, tieši tad cilvēki pirmo reizi redzēja Antarktikas ūdeņus.

Dažos nostāstos šī ekspedīcija devās tālu, tālu uz dienvidiem, tādā veidā, visticamāk, sasniedzot Antarktikas ūdeņus un, iespējams, pat sperot kāju uz Antarktīdas cietzemes. Stāsti par šo ekspedīciju ir daļa no maoru vēstures. Daudzi no tiem atainoti senajā mākslā.




Šis atklājums varbūt nav nekas pārsteidzošs, jo maoru tautā minētie stāsti no mutes mutē ceļo jau paaudzēm ilgi. Bet, kā jau pētnieki atgādina, akadēmiskajai literatūrai vēl krietni jāattīstās, lai panāktu šīs zināšanas.

“Stāsti par maz reprezentētām cilvēku grupām un to saikni ar Antarktiku joprojām ir vārgi dokumentēti un atzīti akadēmiskajā literatūrā. Šis pētījums šo spraugu aizpildīs,” raksta zinātnieki.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society of New Zealand”.



Avots

Leave a Reply