Krūtis vairs nav aizliegtais auglis: «Facebook» un «Instagram» ļaus sievietēm parādīt savus krūtsgalus

Foto: unsplash.com/ @jxk

“Facebook” un “Instagram” mātes uzņēmums “Meta” drīzumā varētu atbrīvot sieviešu krūtis no aizlieguma tās atrādīt sociālajos medijos. “Meta” uzraudzības padome aicinājusi pārskatīt uzņēmuma noteikumus, kas līdz šim aizliedza sieviešu attēlus ar kailām krūtīm, vēsta laikraksts “The Guardian”.



17. janvāra lēmumā pārraudzības padome – akadēmiķu, politiķu un žurnālistu grupa, kas konsultē uzņēmumu par tā satura regulēšanas politiku – ieteica “Meta” mainīt pieaugušo kailuma un seksuālo aktivitāšu kopienas standartus, kas atbilst starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem.

Uzraudzības padomes lēmums izriet no “Facebook” cenzūras attiecībā uz diviem ierakstiem no kāda amerikāņu pāra konta, kuri ir transpersonas un nebināri jeb viņi neasociējas nedz ar vīriešu, nedz sieviešu dzimti.

Pāra “Facebook” ierakstā bija redzams, kā pāris pozēja ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu, bet ar aizsegtiem krūtsgaliem, bildes aprakstā bija vēstījums par transpersonu veselības aprūpi un naudas vākšanu operācijai.

Lietotāji ziņoja par ierakstu, pēc tam to izņēma “Facebook” mākslīgā intelekta sistēma. Taču pāris pārsūdzēja lēmumu un galu galā “Meta” atjaunoja ierakstu.

Padome konstatēja, ka “politika ir balstīta uz bināru skatījumu uz dzimumu, kā arī atšķirību starp vīriešu un sieviešu ķermeņiem”, kas padara noteikumus pret krūtsgalu atsegšanu “neskaidrus”, kad runa ir par interseksuāliem, nebināriem un transpersonu lietotājiem. Tā ieteica “Meta” definēt skaidrus, objektīvus, tiesības respektējošus kritērijus, lai pret visiem cilvēkiem izturētos saskaņā ar starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem.

Kampaņa “FreetheNipple” kļuva plaši izplatīta 2013. gadā. Šī frāze ienāca popfeministu valodā 2013. gadā pēc tam, kad “Facebook” izņēma klipus no aktrises un režisores Linas Esko dokumentālās filmas “Atbrīvojiet krūtsgalus” jeb “Free the Nipple”.




Kampaņa guva plašu atbalstu koledžu pilsētiņās, un to atbalstīja slavenības, tostarp Rianna, Mailija Sairusa un Lena Danhema. Vēl pagājušajā nedēļā aktrise Florence Puga uzrunāja sabiedrību sarkanā paklāja, valkājot caurspīdīgu, rozā Valentīno kleitu, sakot: “Protams, es nevēlos aizvainot cilvēkus, bet mana doma ir tāda – kā mani krūtsgali var tevi aizvainot tik ļoti?”

2015. gadā Losandželosā dzīvojošā māksliniece Mikola Hebrona izveidoja uzlīmes ar vīriešu krūtsgaliem, kurus atļauts demonstrēt “Instagram”, lai sievietes varētu tās uzklāt uzlīmes uz saviem krūtsgaliem, tādējādi izsmejot noteikumus.

Hebrona tika uzaicināta uz “Instagram” galveno mītni 2019. gadā kopā ar ietekmētāju grupu, lai runātu par uzņēmuma krūstgalu politiku.

“Tās tikšanās laikā mēs uzzinājām, ka satura regulēšanas politikas komandā nav transpersonu, un es arī novēroju, ka tur nebija dzimumneitrālas vannas istabas,” sacīja Hebrona.

“Man tas bija viss, kas man bija jāzina, lai saprastu, ka “Meta” saruna par dzimumu un iekļaušanu nenotiek,” viņa piebilda.

“Meta “pārstāvis apstrīdēja Hebronas sniegto notikuma raksturojumu, piebilstot: “Kopš 2019. gada ir daudz kas mainījies.”

Taču Hebrona sacīja, ka ir “sajūsmināta”, ka uzraudzības padome ir pievērsusies jautājumam par diskrimināciju dzimuma dēļ.

“Daudziem cilvēkiem vājprātīga izklausās saruna par krūtsgaliem, taču, ja padomājat par veidiem, kā valdības visā pasaulē cenšas kontrolēt un apspiest sievietes identificējošus ķermeņus, transķermeņus vai nebināros ķermeņus, tas tā nav,” teica māksliniece.

“Mēs pastāvīgi pilnveidojam savas politikas, lai palīdzētu padarīt mūsu platformas drošākas ikvienam,” piebilda “Meta” pārstāvis.

“Mēs zinām, ka var darīt vairāk, lai atbalstītu LGBTQ+ kopienu, un tas nozīmē sadarbību ar ekspertiem un LGBTQ+ aizstāvības organizācijām par dažādiem jautājumiem un produktu uzlabojumiem.”

Lai gan var atzinīgi novērtēt ideju par brīvāku krūtsgalu izvietošanu tiešsaistē, joprojām ir jautājumi par to, kā “Meta” automatizētās satura regulēšanas sistēmas spēs ieviest jaunu politiku attiecībā uz krūtsgaliem. Galvenais jautājums ir kā mākslīgais intelekts spēs atšķirt vienkāršu bildi ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu no pornogrāfijas?

Džiliana Jorka, aktīviste un “Electronic Frontier Foundation” starptautiskās vārda brīvības organizācijas, piebilda, ka uzņēmumiem, kas izmanto mākslīgo intelektu, ir grūti pieņemt pareizo lēmumu katrā scenārijā. “Piemēram, automatizētai tehnoloģijai nav viegli pieņemt lēmumu par to, kurš ir atkailināts pieaugušais un kurš ir atkailināts bērns,” viņa teica.



Avots

Dalies: