Liepājā top pasaulē vienīgie militārie skūteri

Liepājā top pasaulē vienīgie militārie skūteri
Profesionālie triāla braucēji, grobiņnieki brāļi Artis un Niks Alkšņi izmēģina Liepājā ražoto tehniku. (Foto: Valters Pelns)

Liepājā jau ilgāku laiku darbojas neliels, bet augošs un perspektīvs uzņēmums “Global Wolf Motors”, kas ražo militāros skrejriteņus “Mosphera” starptautiskajam tirgum. Uzņēmuma vadītājs Klāvs Ašmanis uzsver, ka tie ir paši labākie pasaulē, par ko liecina klientu atsauksmes, un jau ir savas fanu grupas.

 

Klāvs ir dzimis liepājnieks, bet 13 gadus pavadījis galvaspilsētā, Rīgā, Mūkusalas ielā, pirms pieciem gadiem izveidojis drifta halli un tagad ar ģimeni atgriezies dzimtajā pilsētā.

“Mans tēvs Aivars ir inženieris, un bija kaut kas kopīgs jādara, tāda sajūta bija visu laiku. Es tolaik studēju Rīgā, un radās ideja, ka tēvs varētu radīt elektriskos triciklus un tos pēc tam būtu iespēja izīrēt, braukt trasē,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Klāvs.

Viņš pats ir studējis Latvijas Universitātē Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē, apgūstot e-biznesa un loģistikas vadību, nav specializējies inženierijā, toties ir ar uzņēmējdarbības funktieri.

Profesionālie triāla braucēji, grobiņnieki brāļi Artis un Niks Alkšņi izmēģina Liepājā ražoto tehniku. (Foto: Valters Pelns)

Darba gaitā radās ideja par skūteri, censoņus iedrošināja arī Drošības un aizsardzības industriju federācija – armijai tāds noderētu. Ne gluži kaujas laukā, taču ir izmantojams patruļām, bāzes mobilitātei, apsekošanā.

Liepājnieku ražotais skūteris nav dārgākais pasaulē, toties ir pretendents uz vislabāko nozares titulu – ražošanas kvalitātes ziņā, tehniskajos parametros un veiktspējā bezceļa apstākļos. Ar “Mosphera” iespējams nobraukt 300 kilometru ar vienu uzlādi, un maksimālo ātrumu 100 kilometru stundā tas spēj attīstīt aptuveni piecās sekundēs.

 

Šis nav vienkārši no Ķīnā iepirktām sastāvdaļām samontēts produkts, kam formāli pieliek uzrakstu Made in Latvia. “Pārsvarā visas detaļas ir ražotas Latvijā, sadarbojamies ar dažādiem uzņēmumiem,” uzsver Klāvs.

“Būtībā to var dēvēt par skūteri hibrīdu, tas ir kaut kas starp skūteri un motociklu. Vairāk kā motocikls bez krēsla, saglabājot skūtera riteņa bāzi, to vadot stāvus pozīcijā,” skaidro Klāvs. Patlaban liepājnieku ražojumi aizceļojuši uz astoņām valstīm.

“Feisbukā sāk parādīties mūsu fanu grupas. Divu nedēļu laikā cilvēki, piemēram, ir nobraukuši 3000 kilometru pa Šveices kalniem un jau pasūtījuši ziemas radžu riepas, lai varētu braukt arī aukstajos gadalaikos,” lepojas Klāvs.

 

Avots

Dalies: