Kā ieziemot lociņus?

Kā ieziemot lociņus?
Foto: Tatiana_Pink/Shutterstock.com

Zaļumi aug griezdamies, un kāpēc gan neparūpēties par to, lai ziemā tos nevis iegādātos, bet izmantotu sezonas laikā sarūpētus vietējos labumus? Šoreiz par lociņiem – tos vari saglabāt dažādos veidos.

 

Ierastākā un vienkāršākā metode ir saldēšana. Sākumā tie jānoskalo, lai izvairītos no smilšu kraukšķēšanas starp zobiem, un tad kārtīgi jānožāvē, lai saldēšanas procesā neveidotos nepatīkami ledus kristāli. Tālāk jau process vienkāršs – sagriež sev tīkamos gabaliņos, liek kastītē vai maisiņā un iekšā saldētavā. Bonuss – pirms lietošanas tos nav nepieciešams atlaidināt.

Saldēt var arī ledus trauciņos, pārlejot ar ūdeni vai arī ar eļļu.

Foto: begun1983/Shutterstock.com

Vēl viens uzglabāšanas veids ir tos turēt ledusskapī, noslēgtā burciņā pārlietus ar eļļu. Sagriez, piepildi lielāko burkas daļu ar košo garšaugu un tad pārlej eļļu. Šādi loki uzglabāsies aptuveni 6 mēnešus, bet būtiski, lai tie tiešām stāvētu vēsumā.

 

Vēl viens variants ir lokus iesālīt – jā, jā, pareizi, arī tas ir iespējams. Uz vienu kilogramu lociņu nepieciešami 250 grami sāls. Lociņus sagriež, ber bļodā, pievieno sāli un maisa, līdz sāk sulot. Ja lociņi nav tik sulīgi, tad tos nedaudz ar karoti saspiež, lai rastos šķidrums un sāls izkustu. Tad tos liek burciņā, kārtīgi piespiežot, lai nav brīvas vietas. Tad uzlej dažas ēdamkarotes eļļas, kas kalpos kā aizsargs. Burku noslēdz ar sterilu vāku un uzglabā tumšā, vēsā vietā. Var glabāt arī ledusskapī. Pēc trīs līdz četrām nedēļām loki būs jau baudāmi!

Foto: Michelle Lee Photography/Shutterstock.com

Mazāk populārs veids ir kaltēšana. To var darīt tumšā, vēsā un sausā vietā kādā telpā (process aizņems aptuveni 5 līdz 7 dienas) vai arī izmantot cepeškrāsni – žāvējot tos 50 grādu temperatūrā aptuveni trīs stundas.

 

Avots