No šīs nedēļas visās jaunajās automašīnās obligāta būs ātruma ierobežošanas tehnoloģija

Foto: unsplash.com/ @Andrés Alagón

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) noteikumiem no šīs nedēļas visās jaunajās automašīnās obligāta būs ātruma ierobežošanas tehnoloģija, vēsta izdevums “Daily Mail”.



No trešdienas, 2022. gada 6. jūlija, visiem jaunizveidotajiem modeļiem — tiem, kas vēl nav pārdoti dīleru salonos —, kas tiek pārdoti ES valstīs, standartā būs jāinstalē Intelligent Speed ​​Assistance (ISA) sistēmas.

Ātruma ierobežošanas sistēmas izmanto GPS, satelīta navigāciju un kameras, lai identificētu likumā noteikto ierobežojumu, un brīdinās vadītājus samazināt ātrumu.

Ja automašīna pārsniedz ātruma ierobežojumu, sistēma galu galā var ierobežot dzinēja jaudu, līdz tiek sasniegts likumā noteiktais ātrums.

Pirms automātiski tiek veiktas kādas darbības, autovadītāji tiks brīdināti pašiem samazināt ātrumu.

Tas tiks nodrošināts ar vizuālu brīdinājumu instrumentu panelī vai ekrānā, īsu skaņas brīdinājumu vai jūtīgu paziņojumu, viegli vibrējot stūri, kad tiek pārsniegta robeža.




Ja vadītājs ignorē kādu no šiem brīdinājumiem, sistēma veiks tiešu iejaukšanos, lai apturētu transportlīdzekļa pārāk ātru braukšanu, samazinot pieejamo jaudu.

ISA var ignorēt, ja vadītājs pietiekami spēcīgi nospiež akseleratora pedāli, piemēram, lai pabeigtu manevru un apdzītu, ļaujot automašīnai īsu laiku pārsniegt atļauto ātrumu.

Obligātā ātruma ierobežošanas tehnoloģija ir iekļauta ES tiesību aktos kā daļa no tās atjauninātās Vispārējās drošības regulas, kas tiks ieviesta 2022. gada 6. jūlijā.

Tas nosaka, ka pilnīgi visās jaunajās automašīnās, tostarp autobusos, furgonos un kravas automašīnās, kas tiek laisti tirgū no šī datuma, būs jāinstalē ISA.

Jaunajiem modeļiem, kas izlaisti pirms šī datuma, tehnoloģija nebūs jāmodernizē līdz 2024. gada 7. jūlijam, nosaka regula.

Šie jaunie likumi izstrādāti pēc Eiropas Transporta drošības padomes ieteikuma, kurā teikts, ka šis solis samazinās satiksmes sadursmes par 30 procentiem un upuru skaitu par 20 procentiem, kas ir daļa no plašāka mērķa līdz 2050. gadam sasniegt nulles ceļu satiksmes negadījumu skaitu.

Ātrums ir galvenais ceļa satiksmes negadījumu ar letālu iznākumu cēlonis.



Avots

Dalies: