Kura ir pasaulē lielākā pilsēta?

Foto: twitter/ @tradegovukASEAN

Pēdējo dažu gadsimtu laikā pilsētas ir noteikušas to, kā dzīvos, strādās un mijiedarbosies cilvēki. 1800. gadā pilsētās dzīvoja vien 10% no pasaules populācijas, tomēr kopš 2009. gada planētas urbānā populācija ir krietni pārsniegusi lauku populāciju. Aizvien vairāk cilvēkiem pārvācoties uz dzīvi pilsētā, metropoles aug un izplešas. Kura ir lielākā pilsēta uz mūsu planētas? Kā mēs vispār definējam jēdzienu “lielākā pilsēta”?



Ir divi veidi, kā noskaidrot pilsētas izmēru: izmērot tās ģeogrāfisko teritoriju vai populāciju. Vai kāda no šīm metodēm ir precīzāka un pareizāka?

“Abas ir tikpat sliktas, cik labas. Tās aptver atšķirīgus urbāno izmaiņu un transformācijas aspektus. Kamēr viena pilsēta izplešas, palielinot populācijas blīvumu, cita pilsēta populāciju audzē, fiziski nepaplašinoties,” izdevumam “Live Science” skaidroja cilvēka ģeogrāfijas profesors Kevins Vards.

Vards arī izvirzīja trešo iespējamo iespēju, proti, pilsētas lielumu novērtēt pēc tās kulturālās ietekmes uz pārējo pasauli. Tādā veidā lielākās pasaules pilsētas būtu Parīze, Londona vai Ņujorka. Tiesa, tas ir atvērts jautājums individuālai interpretācijai.

Izmērīt pilsētas lielumu ir grūti daļēji tāpēc, ka mēs neesam universāli vienojušies, kas vispār ir pilsēta – kur tā sākas un beidzas. Katrai valstij šis jēdziens atšķiras. Lūk, piemēram Vatikāns ir pasaulē mazākā neatkarīgā valsts. 0,49 kvadrātkilometrus plašajā teritorijā 2019. gadā mita 453 cilvēki.

Tikmēr Palau Republikas galvaspilsētā Ngerulmudā mīt vien 400 iedzīvotāji, tomēr šīs pilsētas teritorija ir krietni lielāka par Vatikānu – 466 kvadrātkilometri. Tāpēc tā tiek uzskatīta par pasaulē vismazāk apdzīvoto pilsētu.




Lai nu kā, bet par pasaulē lielāko pilsētu pēc teritorijas parasti tiek uzskatīta Ņujorka. Tiesa, nav vienotas atbildes par to, cik kvadrātkilometrus liela ir šī pilsēta, jo nav vienota viedokļa par to, kur pilsēta sākas un kur beidzas.

Populācijas ziņā Ņujorka ir tālu no saraksta augšgala. Tā ir 45. apdzīvotākā pilsēta pasaulē. Kā jau noprotams, apdzīvotākā pilsēta pasaulē ir Japānas galvaspilsēta Tokija, kur mīt vairāk nekā 37 miljoni iedzīvotāju. Tokijā mīt par 5 miljoniem vairāk cilvēku nekā Indijas galvaspilsētā Deli. Tiesa, arī šeit aplēses mēdz atšķirties.

Lai arī ir grūti pavisam droši pateikt, kura pilsēta ir lielākā pasaulē, ir redzams, ka lielpilsētu skaits un izmērs tikai turpina pieaugt. Tāpat turpina pieaugt arī problēmas.

“Dažās pilsētās galvenie izaicinājumi būs šī populācijas pieauguma pārvaldīšana ilgtspējīgā veidā; citās – ko darīt ar pagātnes infrastruktūru,” stāstīja Vards.

ANO aplēses liecina, ka līdz 2030. gadam pasaulē būs 43 lielpilsētas, kurās iedzīvotāju skaits pārsniegs 10 miljonus cilvēku.



Avots