Džeimsa Veba teleskops nofotografējis kaut ko līdzīgu tārpejai

Foto: NASA/ESA/CSA/Judy Schmidt

NASA jaunākais kosmiskais teleskops ar pārsteidzošiem kosmosa dzīļu attēliem nebeidz pārsteigt kā profesionālus astronomus, tā arī amatierus. Šoreiz tas iemūžinājis galaktiku, kas atgādina tārpeju.



Zinātnieki uzskata, ka jaunajā fotogrāfijā redzamā tārpeja griežas galaktikā, kuras centrā atrodas melnais caurums, vēstīts izdevumā “Space”.

“Es ar šo nodarbojos jau desmit gadus, tomēr Veba dati ir jauni, citādāki un aizraujoši. Protams, es kaut ko ar tiem izdarīšu,” izteicās pētniece Džūdija Šmita.

Balstoties uz jaunajiem attēliem, zinātnieki tagad uzskata, ka agrīnajā visumā varēja būt pat desmit reižu vairāk mūsu galaktikai līdzīgu galaktiku nekā tagad.




Viens no pētniekiem, kas darbojas ar Džeimsa Veba teleskopu, Kristofers Konseliss izdevumam “BBC” atklāja, ka jaunais teleskops spēj mums parādīt objektus, par kuriem mēs zinājām, tomēr nekad nevarējām iedomāties, kā un kad tie ir veidojušies.

“Mēs zinājām, ka ieraudzīsim lietas, kuras Habla teleskops neredzēja, tomēr šajā gadījumā mēs tās ieraugām citādāk. Tie ir procesi, kuri mums jāizprot, ja mēs vēlamies pētīt savu izcelsmi. Šis varētu būt visu laiku nozīmīgākais teleskops – vismaz kopš Galileja,” pauda Konseliss.

Džeimsa Veba teleskops spēj pārsteidzoši labā izšķirtspējā uztvert infrasarkanos starus, kas savukārt ļauj tam ieskatīties dziļi atpakaļ laikā – līdz pat Lielajam sprādzienam, kas norisinājās pirms 13,8 miljardiem gadu.



Avots