Pēc Latvijas preses saceltās trauksmes Rīgas Centrālajā stacijā pārtrauc tirgot Krievijas propagandas žurnālus

Pēc Latvijas preses saceltās trauksmes Rīgas Centrālajā stacijā pārtrauc tirgot Krievijas propagandas žurnālus
Foto: Aculiecinieka foto

Pēc tam, kad Jauns.lv sāka interesēties par to, kāpēc Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā pārdod jaunākos Krievijā drukātos žurnālus, kuros tiek atspoguļoti Kremļa propagandistu safabricētās “patiesās vēstures” stāsti, šie izdevumi no letēm pazuda. Savukārt Valsts drošības dienests (VVD) šo žurnālu tirgotājiem sola pievērst pastiprinātu uzmanību.

 

Jauns.lv vakar rakstīja, ka Centrālajā stacijā “dāvanu veikalā” “Postcard.lv”, līdzās baloniem, apsveikuma kartiņām un citiem niekiem, var nopirkt arī vairākus Krievijā drukātos jaunākos žurnālu numurus. Pēc skata visai nevainīgus – krustvārdu mīklas, bērniem, dārzkopībai, vēsturei, estrādes zvaigznēm un tamlīdzīgām “nekaitīgām” tēmām veltītus izdevumus, bet kuru iekšlapās varēja atrast arī Kremļa vēsturiski ideoloģisko naratīvu, kas absolūti greizā gaismā atspoguļo īstenību.

Tā, piemēram, šī gada jūnija žurnāla “Zagadki Istorii” (“Vēstures Noslēpumi”) numura rakstā “Kā Lietuva pievienojās PSRS” varēja izlasīt klaji absurdus vēsturiskus apgalvojumus, kas pēc būtības attaisno Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā. Tāpat žurnālā varēja atrast vēl vienu otru “kriminālu” apgalvojumu, piemēram, kādā replikā pat tika uzslavēts aparteīda režīms Dienvidāfrikā.

Drīz vien tirdzniecības centra “Origo” pārstāvis – “Linstow Baltic”, kas tirgotājiem izīrē telpas Centrālajā stacijā, sabiedrisko attiecību konsultants Gunārs Klēģers Jauns.lv paziņoja: “Esam sazinājušies ar nomnieku, lai nekavējoties novērstu minēto izdevumu izplatīšanu. Vienlaikus vēršam uzmanību uz to, ka par savas uzņēmējdarbības atbilstību Latvijas Republikas likumdošanai un par ētikas normu ievērošanu katrs nomnieks pilnībā atbild pats. Aicinām ikvienu tirdzniecības centra apmeklētāju, kurš pamana pārkāpumus vai līdzīgas situācijas, nekavējoties ziņot par to tirdzniecības centram “Origo” vai tiesībsargājošām iestādēm.”

Savukārt stacijas telpu īpašnieka – valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” preses sekretāre Agnese Līcīte, jautāta, kā “Latvijas dzelzceļš” vērtē šādu preses izdevumu tirgošanu savā īpašumā, Jauns.lv teica:

“”Latvijas dzelzceļš” ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, kas, papildus pamatdarbībai, piedāvā iznomāšanai arī tā īpašumā esošo nekustamo īpašumu. Šajā gadījumā Rīgas Centrālajā stacijā tirdzniecības telpu iznomāšanu nodrošina tirdzniecības centra “Origo” pārvaldnieks SIA “Linstow Baltic”.

“Latvijas dzelzceļš” neuzrauga nomnieku tirdzniecībā esošas preces, tāpat mūsu uzņēmuma kompetencē nav drukāto mediju satura kontrole. Ja ir radušās aizdomas par pretvalstiskas propagandas pretlikumīgu izplatīšanu jebkurā tirdzniecības vietā, nepieciešams ziņot atbildīgajām valsts drošības iestādēm.”

 

Valsts drošības dienests Jauns.lv informēja, ka informāciju ir ņēmis vērā un šo Krievijas žurnālu izplatītājam pievērsīs īpašu uzmanību, kontrolēs, lai tas nepārkāptu valsts likumus.

Jauns.lv jau vēstīja, ka, lai arī lielākie preses izplatītāji Latvijā – “Narvesen” un “Latvijas pasts” pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī uzreiz atteicās izplatīt Krievijas avīzes un žurnālus, tos joprojām, lai arī vairs ne tik plašā daudzveidībā, var atrast. Pie tam nevis vecus vai nocenotus, bet tik tikko Krievijā nodrukātus, kas ir klaji melīgi un lasītajiem piedāvā vienīgo un patieso Kremļa proponēto “vēsturisko patiesību”. Šos izdevumus Latvijā izplata citi, pēc apjoma mazāki uzņēmumi.

 

Avots