Kas ir Remzija Hanta sindroms, ar ko sasirdzis Džastins Bībers?

Kas ir Remzija Hanta sindroms, ar ko sasirdzis Džastins Bībers?
Foto: Reuters/ScanPix

Jau ziņots, ka slavenajam dziedātājam Džastinam Bīberam nācies atcelt gaidāmos koncertus vīrusa infekcijas dēļ, kas paralizējusi pusi viņa sejas.



“Kā jūs redzat, šī acs nemirkšķinās. Es nevaru smaidīt ar šo sejas pusi. Šī nāss nekustas,” saviem faniem sociālajā tīklā “Instagram” publicētajā video stāstīja Bībers.

28 gadus vecais kanādiešu dziedātājs sasirdzis ar Remzija Hanta sindromu, kuru izraisa tas pats vīruss, kas vējbakas.

Pēc tam, kad cilvēks ir izslimojis vējbakas, vīruss var palikt organismā vairākus desmitus gadu, slēpjoties nervu šūnu kopumā pie mugurkaula. Tiesa, parasti vīruss neizraisa nekādus simptomus. Dažiem cilvēkiem tas mēdz vēlreiz aktivizēties cita vīrusa (piemēram, Covid-19), novājinātas imūnsistēmas vai stresa dēļ.

Kad vīruss ir aktivizējies, tas parasti parādās vienā ķermeņa daļā (parasti uz rumpja) kā niezoši izsitumi, ko dēvē par jostas rozi. Savukārt, kad šī atkārtotā aktivizācija skar sejas nervus, sākas Remzija Hanta sindroms, kas nodēvēts ārsta vārdā, kurš 1907. gadā pirmais aprakstīja šo sindromu.

Remzija Hanta sindroms katru gadu skar piecus no 100 tūkstošiem cilvēku pasaulē. Tas var rasties katram, kurš reiz izslimojis vējbakas, vēstīts izdevumā “The Conversation”.

Sejas nervs no smadzenēm uz seju nonāk pa ļoti šauru kanālu, ko dēvē par sejas nerva kanālu. Katrā smadzeņu pusē ir savs kanāls, kas atbild par katru sejas pusi. Šis šaurais kanāls atrodas ļoti blīva kaula iekšienē, tāpēc iekaisuma gadījumā tam ir ļoti grūti piekļūt.




Šī sindroma simptomi ir ļoti dažādi, tomēr biežākais ir sejas nerva paralīze, kā tas redzams Džastina Bībera gadījumā.

Viena komplikācija, kas var gadīties, ir acs radzenes bojājums. Tas var rasties tāpēc, ka acs nemirkšķinās un nemitrinās. Tāpēc cilvēkiem ar Remzija Hanta sindromu nepieciešams aci mitrināt ar mākslīgajām asarām, bet naktī acs ir jāaizlīmē ciet.

Sindroms parasti tiek ārstēts ar pretvīrusu medikamentiem, steroīdiem un pretsāpju zālēm. Cerības pilnībā atkopties ir lielākas, ja ārstēšana ir sākta laicīgi.

Cerēsim, ka Džastinam Bīberam izdosies drīz atveseļoties un atgriezties uz skatuves, lai mūs visus atkal priecētu ar jauniem skaņdarbiem.

Video: instagram.com/justinbieber/
[presto_player id=22658]



Avots