Jēkabpilī demontēts padomju armijai veltītais memoriāls

Jēkabpilī demontēts padomju armijai veltītais memoriāls
Foto: jekabpils.lv

Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar biedrību “Brāļu kapu komiteja” šodien demontējusi padomju armijai veltīto memoriālu.

 

Visi darbi objektā veikti, piedaloties “Brāļu kapu komitejas” pilnvarotajiem pārstāvjiem.

Balstoties uz pašvaldībā iesniegto Otrā Pasaules kara memoriāla demontāžas un zondāžas darbu protokolu, konstatēts, ka zem 1973.gadā izveidotā pieminekļa, kā arī tā tiešā tuvumā nav apbedījumu.

Turpinot meklēšanas un zondēšanas darbus un virzoties tuvāk Rīgas ielai, zem gājēju celiņa tika atrasta 1947.gadā veidotā pieminekļa pamatnes daļa, zem kuras tika konstatētas karavīru mirstīgās atliekas. Kopā zem 1947.gadā izveidotā pieminekļa pamatnes tika atrastas trīs karavīru – ģenerālmajora, artilērijas pulkveža un pulkveža – mirstīgās atliekas, par ko liecina pie tām esošās uzpleču atliekas.

Militārpersonu mirstīgās atliekas atradās zem mākslīgi uzbērtās grunts, zem izveidotā celiņa seguma, kā arī zem zālāja seguma 2,4 metru dziļumā.

 

Mirstīgās atliekas, kā arī pie tām atrastie priekšmeti nodoti pagaidu uzglabāšanā meklēšanas vienībai “Leģenda”, līdz Jēkabpils novada pašvaldība pieņems lēmumu par cieņpilnu atrasto mirstīgo atlieku pārapbedīšanu karavīru kapsētā Varoņu ielā. Savukārt demontētie stēlu bareljefi nodoti pagaidu glabāšanā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Jēkabpils novada dome no “Brāļu kapu komitejas” saņēma nepieciešamo saskaņojumu pārapbedīšanas darbu veikšanai no memoriāla Rīgas ielā, Jēkabpilī.

Atbilstoši 26.maija Jēkabpils novada domes pieņemtajam lēmumam, 13.jūnijā pašvaldība sāka demontāžas un zondāžas darbus, kurus veica pašvaldības uzņēmums “Jēkabpils pakalpojumi”.

Tāpat ziņots, ka 26.maija Jēkabpils novada domes lēmums paredz, ka tiks demontēts postaments – piemiņas zīme Otrā pasaules kara kritušajiem un betona kolonnas ar granīta plāksnēm, kā arī pārējie elementi.

 

Avots