Aizmirstiet sapni par lētu dzīvokli! Drīzumā dzīvokļu cenas būs krietni augstākas

Aizmirstiet sapni par lētu dzīvokli! Drīzumā dzīvokļu cenas būs krietni augstākas
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Foto: onmilwaukee.com

Iedzīvotājiem jārēķinās, ka tuvākajā laikā pieaugs tipveida dzīvokļu cenas. “SEB bankas” Privātpersonu konsultācijas centra vadītājs Māris Opincāns intervijā portālam Jauns.lv prognozēja, ka gada beigās dzīvokļu cenas noteikti būs augstākas nekā patlaban.



Viņš norādīja, ka visvairāk darījumu nekustamo īpašumu tirgū notiek ar tā saucamajiem tipveida dzīvokļiem. Tie ir dzīvokļi, kas būvēti pirms desmit un vairāk gadiem.

Visbiežāk darījumi notiek Rīgā un Pierīgā, kur iedzīvotāji iegādājas tipveida dzīvokli ar lielāku platību, nekā tā ir viņu līdzšinējā dzīvesvietā, vai nopērk dzīvokli jaunajā projektā pēc tam, kad dzīvojuši tipveida dzīvoklī. Šādi darījumi veido aptuveni 50-60% no kopējā darījumu skaita.

Pēdējā laika tendences liecina, ka tipveida dzīvokļu cenas Rīgā ir kāpušas (kā minimums 1100 un vairāk eiro par kvadrātmetru). Par šādu cenu pieejami izremontēti dzīvokļi normālā kvalitātē.

Ukraiņu bēgļi palīdz atdzīvināt īres tirgu

Savukārt tipveida dzīvokļu īres tirgus pēdējā laikā ir pakustējies uz priekšu. Pirms Covid-19 pandēmijas tipveida dzīvokļu tirgus bija konkurētspējīgs ar viesnīcām, kuras piedāvāja savus pakalpojumus “Booking” un “Airbnb” sistēmās. Bija cīņa, kura joma īstermiņa īres tirgū dominēs – viesnīcas vai tipveida dzīvokļu privātie izīrētāji.

Saistībā ar pandēmijas ierobežojumiem tirgus samazinājās par 30-40%, bet tagad var redzēt, ka ilgtermiņa līgumiem cenas aug par 5-10% gadā. Arī īstermiņā izīrētajiem dzīvokļiem cenas pēdējā laikā ir kāpušas. Īres tirgus atveseļošanā palīdz arī ukraiņu bēgļu izmitināšana – atsevišķas pašvaldības ir izteikušas atbalstu pilnībā vai daļēji kompensēt bēgļu apmešanos.

“Tas dzen cenu uz augšu, un pēdējās tendences liecina, ka ir ierobežots piedāvājums un labus dzīvokļus faktiski izķer.” Īpaši tas notiek Ādažu novadā, kā arī Ogres, Jelgavas, Ikšķiles un citos Pierīgas novados. Savukārt Rīgā dzīvokļi ir pieejami, bet ir jautājums, vai īrnieki var atļauties maksāt pieprasīto cenu, jo kredīta maksājums ir stipri mazāks nekā īres maksa.

Cenas skries uz augšu

Runājot par prognozēm tuvākajam laikam, Opincāns sacīja, ka dzīvokļu īres un iegādes cenas kāps uz augšu. “Domāju, ka tās skries uz augšu.” Var teikt: tik, cik dzīvokļi maksā tagad, tie noteikti nemaksās gada beigās.

Līdz šim tipveida dzīvokļu cenas pieauga par 5-10% gadā, tā notika arī pērn. Novērots, ka labas kvalitātes dzīvokļiem labās vietās nav pārāk plašs piedāvājums. “Tos izķer.”

Pārdevēji var diktēt cenu

Turklāt, ja dzīvokļi ir labas kvalitātes, pārdevēji var diktēt cenu. Ja dzīvoklim ir vairāki potenciālie pircēji, pārdevēji var atļauties līdz 10% palielināt cenu. Pat, ja vērtētāji saka, ka pēc salīdzinošās metodes nevar konkrēto dzīvokli novērtēt tik augstu, klienti var teikt, ka viņi ir gatavi piemaksāt starpību no saviem līdzekļiem.

Šī situācija ir izdevīga pārdevējiem – viņi var viegli palielināt cenu, jo ir vairāki pircēji un ierobežots piedāvājums

Bankas dzīvokļu iegādi finansē, vadoties pēc nekustamo īpašumu vērtības, bet ir iespējams, ka klients grib nopirkt īpašumu par dārgāku cenu, nekā minēts vērtētāju sniegtajā atzinumā. Tad starpība jākompensē no pircēja personīgajiem līdzekļiem.

Arī īres maksas būs augstākas

Domājot par īres dzīvokļiem, jārēķinās, ka gada beigās īres maksa būs augstāka nekā patlaban. Izīrētāji var iestrādāt līgumā, ka ik pēc laika (piemēram, gada vai diviem) pārskata īres maksu. Ņemot vērā apkārt valdošo vispārējo sadārdzinājumu, var prognozēt, ka arī īres maksas turpmāk augs.

Speciālists arī norādīja, ka turpinās urbanizācija, kad daļa iedzīvotāju no mazākām pilsētām vai laukiem pārvietojas uz dzīvi lielākās pilsētās. Arī tas veicina dzīvokļu iegādes un īres maksu pieaugumu, jo pieprasījums ir ļoti augsts.




Jādomā par dzīvokļu un ēku apsaimniekošanu

Opincāns nav saskāries ar situācijām, kad dzīvokļus iegādājas ļoti sliktā stāvoklī, bet gadās situācijas, kad kredīts tiek ņemts gan mājokļa iegādei, gan tā remontam un labiekārtošanai, lai pēc kāda laika pircējs varētu dzīvot normālos apstākļos.

Jāņem vērā ne tikai konkrētā dzīvokļa, bet arī pašas daudzdzīvokļu mājas stāvoklis. Daļai paneļu māju ekspluatācijas termiņš beigsies 2030.gadā, bet vērtētāji norāda, ka māju ilgmūžību varētu palielināt vēl par 10-20 gadiem. “Viss atkarīgs no tā, kā ēka tiek apsaimniekota.”

Var būt tā, ka vēji un tuvumā esošas ūdenstilpnes veicina ēku degradāciju. Līdz ar to daudzdzīvokļu ēku iemītniekiem jādomā par māju ekspluatāciju un apsaimniekošanu, lai tās saglabātu ilgmūžību. Protams, jāņem vērā, ka pēdējā laikā pieaugušas arī ēku renovācijas izmaksas.

Būs lielāka dārdzība

Bankas pārstāvis atgādināja: iedzīvotājiem jārēķinās, ka tuvākajā laikā pieaugs ne tikai dzīvokļu iegādes un īres maksas, bet arī visi saistītie izdevumi, piemēram, gāzes, elektrības, apkures izmaksas.

“Tas finansiāli būs diezgan sāpīgi nākamajā apkures sezonā, kur sakritīs viss kopā: gan komunālo maksājumu, gan izdzīvošanas izmaksu pieaugums, kā arī elektrības, gāzes un visu pārējo pozīciju sadārdzināšanās.”

Mainīgā “Euribor” likme arī varētu mainīties

Viņš norādīja: iedzīvotājiem, kuriem ir mājokļa kredītsaistības, jārēķinās, ka mainīgā “Euribor” likme arī varētu mainīties ar pluss zīmi, bet pēdējos septiņus gadus tā bija negatīva. Līdz ar to gan privātpersonas, gan uzņēmumi bija pieraduši, ka ar mainīgās likmes daļas izmaksām nebija jārēķinās.

Bet turpmāk līdz ar to iedzīvotājiem var pieaugt kredīta maksājums. Ir jārēķinās, ka procentu likme pieaugs un kredītņēmējiem būs papildus maksājums, kura lielums nav prognozējams.



Avots