Foto: Ķirzaka ar divām astēm – Latvijā redzēts dabas brīnums

Foto: Ķirzaka ar divām astēm – Latvijā redzēts dabas brīnums
Zoologs Vilnis Skuja nekad dzīvē neko tādu nebija redzējis. (Foto: Veronika Kaktiņa)

“Facebook” tematiskajā grupā “Latvijas fauna” ievietota fotogrāfija, kurā redzama ķirzaka ar divām astēm – šādu dabas fenomenu pamanījusi Veronika Kaktiņa no Gulbenes.



“Ar šo mazo drakonu satikos mājas pagalmā. Tajā dienā bija saulains laiks, un ķirzaciņa sildījās uz malkas bluķiem. Noķert viņu nebija grūti, tikai vajadzēja to darīt ļoti uzmanīgi, lai briesmu gadījumā viņa savas brīnumastes nenomestu,” stāsta Veronika. Pēc īsas fotosesijas ķirzaka nolikta atpakaļ tajā pašā vietā un visai ātri devās prom savās darīšanās.




Komentējot redzēto, zoologs Vilnis Skuja “Kas Jauns Avīzei” atzīst, ka tas noteikti nav ierindas gadījums: “Gadās jau arī, ka abinieki piedzimst ar divām galvām, bet tādi pārāk ilgi nedzīvo. Man pašam savā pētnieka mūžā nekad nav gadījies redzēt ķirzaku ar divām astēm. Man neviens nekad nav arī stāstījis, ka tādu būtu sastapis, tāpēc tas noteikti ir ļoti liels retums. No vienas puses, varbūt atradēji varēja šo dabas fenomenu nogādāt Dabas muzeja rīcībā, bet no otras puses – lai dzīvo tālāk, jo mūsdienās jau pietiek arī ar fotogrāfiju.”

Spriežot pēc tā, ka astes pēc krāsas no pašas ķirzakas pamatkrāsas atšķiras, visticamāk, tās izaugušas kādā nelaimes gadījumā pazaudētās astes vietā.

Zoologs Vilnis Skuja nekad dzīvē neko tādu nebija redzējis. (Foto: Veronika Kaktiņa)



Avots