Ķīniešu naftas pārstrādes rūpnīcas izvairās no jauniem līgumiem ar krieviem

Foto: David Thielen

Neskatoties uz Krievijas piedāvātās naftas zemo cenu, kā ziņo “Reuters” atsaucoties uz avotiem, ķīniešu naftas pārstrādes rūpnīcas izvairās no jaunu līgumu slēgšanas ar krieviem.



Medijs vēsta, ka ķīnieši nav lauzuši esošos līgumus un turpina saņemt piegādes no Krievijas, bet, klausot valdības brīdinājumiem par potenciālu nokļūt zem Rietumu sankciju lupas, uzņēmumi izvairās no jaunu līgumu slēgšanas. Lētāka cena, salīdzinot ar citu valstu naftu, arī nav palīdzējusi mainīt ķīniešu prātu.

“Reuters”, atsaucoties uz avotiem lielākajās Ķīnas pārstrādes rūpnīcās, zina stāstīt, ka uz krieviem nav izdevies iekārdināt ķīniešus uz maiju palielināt iepirktos apjomus.

Lai gan Ķīna un Krievija februārī pirms iebrukuma Ukrainā runāja par “draudzību bez robežām starp abām valstīm” un ķīnieši nav publiski pievienojušies Rietumu nosodījumam, Pekina tomēr, kā liecina mediju reportāžas, nevēlas nokļūt potenciālajos sankciju sarakstos par palīdzēšanu agresoram. Arī valsts kontrolētās bankas ir atturīgas no darījumu ar Krieviju finansēšanas.

Ķīna no Krievijas līdz šim iepirka apmēram 15% no kopējā naftas patēriņa.




Jāmin gan, ka, lai gan Ķīna nepalielina iepirktos daudzumu, Indija ir nekautrējusies izmantot Krievijas lēto piedāvājumu un, kā liecina “Reuters” aprēķini, tā kopš februāra ir noslēgusi līgumus par 14 miljoniem barelu, kamēr pērn visa gada laikā tā iepirka tikai 16 miljonus barelu.

Jāatgādina, ka, lai gan otrdien naftas cenas otrdien kritās pēc tam, kad pirmdien tās bija krasi pieaugušas saistībā ar iespējamību, ka var tikt noteiktas sankcijas pret Krievijas jēlnaftu, tā vēl aizvien turējās virs simboliskās 100$ atzīmes.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien kritās par 1,3% līdz 101,96 ASV dolāriem par barelu. “Brent” markas jēlnaftas cena Londonas biržā samazinājās par 0,8% līdz 106,64 dolāriem par barelu.



Avots