Streips: nekad neesmu sapratis šo auklēšanos ar nelatviešiem

Streips: nekad neesmu sapratis šo auklēšanos ar nelatviešiem
Foto: Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Žurnālista Kārļa Streipa ieraksts facebook izpelnījies komentāru gūzmu.



“Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir bijuši trīsdesmit gadi, seši mēneši un astoņas dienas. Sākot ar dienu, kad grupiņa izkurtušu vecīšu nolēma pārbaudīt, vai Krievijas un PSRS tauta vēlas atgriezties totalitārismā, kāds pastāvēja pirms uzradās Gorbijs ar savām reformām.

Šajā kontekstā man nudien acis atpletās plati, jo plati un žoklis nokrita zemu, jo zemu, kad šorīt izlasīju, ka valdošās koalīcijas sadarbības padome vakar nolēma, ka nu valdība ķersies klāt, lai pakāpeniski nodrošinātu, ka visā valstī mācības notiek tikai un vienīgi latviešu valodā — nākamo sešu gadu laikā.

Tātad, līdz 2028. gadam. Kad kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas būs pagājuši 36 gadi un seši mēneši.




Es nekad … nekad, nekad, nekad, nekad, nekad neesmu sapratis šo auklēšanos ar nelatviešiem.

Jau labu laiku valsts eksāmenus pēc 9. un 12. klases piedāvā tikai valsts valodā, kas vismaz teorētiski nozīmē, ka tos var nokārtot tikai tie skolēni, kuri ir labi apguvuši latviešu valodu. Bet vai tiešām joprojām mūsu valstī ir skolas, kuras tas nenotiek? Tiešām? Te ir Latvijas Republika. Mums Satversmē ir ierakstīts, ka valsts valoda ir latviešu valoda. Joprojām izglītības sistēmā ir caurumi, kuru aizlāpīšana prasīs vēl sešus gadus???? Kaut kas man te neštimmē, un zinu, ka štimmēt nav labs vārds latviešu valodā, bet neštimmē nudien,” raksta Kārlis Streips.



Avots