Saule vēl neredzēti augstas izšķirtspējas attēlā

Saule.
Foto: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; E. Kraaikamp (ROB)

Kosmosa kuģis, kas nupat kā palidoja garām Saulei, atsūtījis mums visu laiku augstākās izšķirtspējas attēlu, kurā redzams pilns Saules disks un tās atmosfēra.



7. martā Eiropas Kosmosa aģentūras Saules izpētes kosmiskais aparāts “Solar Orbiter”, izmantojot īpašu zinātnisko instrumentu, no 75 miljonu kilometru attāluma uzņēma Saules fotogrāfijas. No tāda attāluma zondei bija jāuzņem 25 fotogrāfijas ar 10 minūšu ekspozīcijas laiku. Pēc tam fotogrāfijas tika saliktas kopā mozaīkā, veidojot pilnu, augstas kvalitātes Saules attēlu.

Rezultāts ir pārsteidzošs: pilnībā palielināms attēls, kas ļauj pētīt Saules virsmas un atmosfēras detaļas. Apskatīt attēlu augstākajā kvalitātē iespējams šeit.




TEKSTS 2Šāda veida attēli zinātniekiem ļauj daudz labāk saprast koronālos izvirdumus, kas ir svarīgi, jo tie ietekmē arī Zemi, radot ģeomagnētiskās vētras, kas var negatīvi ietekmēt dažādas tehnoloģijas.

EKA zonde “Solar Orbiter” kosmosā tika palaista vien pirms diviem gadiem – 2020. gada februārī. Tā ir īpaši veidota, lai pētītu Sauli no skatupunkta, kāds nav iespējams uz Zemes.


Avots

Dalies: