Daļa Latvijas iedzīvotāju tuvākajā laikā nespēs nopirkt pārtiku

Daļa Latvijas iedzīvotāju tuvākajā laikā nespēs nopirkt pārtiku
Foto: panthermedia/vostock-photo

Laikā, kad strauji palielinās energoresursu, degvielas un pārtikas cenas, valdībai neapliekamā minimuma sākuma slieksni jāpielīdzina vidējai algai, kas 2021. gadā pieauga līdz 1277 EUR bruto (uz papīra), nevis līdzšinējai minimālai algai 500 EUR bruto. Valdībai tas jādara steidzami, lai latviešu tauta neturpina ieslīgt dziļā nabadzībā!




Esam bieži dzirdējuši, ka politiķi lielās un uzsver, ka panākuši neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 350 EUR sākot ar 2022.gada 1.janvāri un 500 EUR sākot ar 2022.gada 1.jūlija. Tas liek domāt, ka katram, kuram ir darba līgums un saņem atalgojumu, pieminētās summas paliks maciņā, jo no tām netiks noņemti visi nodokļi. Bet kā ir patiesībā?

Patiesībā, politiķi ir apzināti vai neapzināti piemirsuši pateikt, ka ir diferencētais neapliekamais minimums. Tas nozīmē, ka neapliekamais minimums 350 EUR un 500 EUR noteiktā laika periodā, tiek piemērots tikai minimālai algai, kas šobrīd ir 500 EUR. Tiklīdz cilvēkam ir lielāka bruto alga par 500 EUR, neapliekamais minimums samazinās, līdz tā ir apaļa nulle, ja cilvēks saņem algu 1800 EUR bruto un vairāk. Iesaku ikvienam ievadīt savu algas apmēru algas kalkulatorā, kas ir publiski pieejams, un paskatīties, kāds ir jūsu neapliekamais minimums.

Vienkāršā valodā sakot, valdība uzskata, ka cilvēki, kuri pelna virs 1800 EUR bruto, ir bagāti un viņiem nepienākas neapliekamais minimums. Uzskatu, ka valdībai ir jāsaprot, ka šāds neapliekamā minimuma aprēķins ir jāmaina, pretējā gadījumā mēs varam jau tagad prognozēt, ka strauji palielināsies cilvēku skaits, kuri tuvākajā laikā nespēs segt savus ikmēneša izdevumus un nopirkt pārtiku.




Ir jāsaprot, ka policisti, skolotāji, medicīnas darbinieki un citi mazo algu saņēmēji, nav turīgi cilvēki un valstij nevajadzētu atņemt viņiem grūti nopelnīto naudu!

Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Pašsaprotami būtu, ka minimālās algas diferencēšana tiek steidzami pārskatīta un neapliekamais minimums pielīdzināts vidējai algai Latvijā. Tas būtu kaut neliels solis pretī tam, lai iedzīvotāji tiktu līdzi straujai inflācijai un spētu iegādāties pārtiku un norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem. Bez minētā jautājuma, valdībai steidzami ir jāsamazina PVN pārtikai un akcīzes nodoklis degvielai.



Avots