Krievu tauta sāk izjust sankcijas un neslēpj savas bailes

Krievu tauta sāk izjust sankcijas un neslēpj savas bailes
Foto: scanpix

Ja es varētu tūlīt pamest Krieviju, es to darītu. Bet es nevaru pamest savu darbu,” stāsta Maskavā dzīvojošais Andrejs. Miljoniem tādu krievu, kā viņš sāk izjust Rietumu ekonomisko sankciju ietekmi, kas noteiktas, lai sodītu Krieviju par kara sākšanu Ukrainā.

 

“Es plānoju pēc iespējas ātrāk atrast jaunus klientus ārvalstīs un braukt prom no Krievijas par naudu, ko cītīgi krāju dzīvokļa pirmajai iemaksai,” stāsta 31 gadu vecs industriālais dizainers. Viņš neslēpj savas bailes, uzsverot, ka cilvēki tiek arestēti par sava viedokļa paušanu.

Vienkāršā Krievijas tauta sāk saprast, ka viņu dzīve, visi ietaupījumi un viss, kas līdz šim uzbūvēts, tiks pazudināts Putina lēmumu dēļ.

Pirmdien Krievija vairāk nekā divas reizes palielināja savu procentu likmi līdz 20%, pēc tam, kad rublis nokrita līdz rekordzemam līmenim. Akciju tirgus joprojām ir slēgts, baidoties no masveida akciju izpārdošanas. Nedēļas nogalē Krievijas centrālā banka aicināja iedzīvotājus nomierināties, baidoties no tā, ka pārāk daudz cilvēku mēģinās izņemt savu naudu.

 

“Es nezinu, ko darīt tālāk. Baidos, ka mēs šobrīd pārvēršamies par Ziemeļkoreju vai Irānu. No bankas nav iespējams izņemt ne dolārus, ne rubļus. Neko!,” stāsta 20 gadus vecais Antons.
Ārvalstu valūtas pirkšana krieviem izmaksā par aptuveni 50% vairāk nekā pirms nedēļas – ja vien viņi to vispār var dabūt.
Attēlos sociālajos tīklos redzamas garas rindas, kas pēdējās dienās visā valstī veidojas pie bankomātiem un naudas maiņas punktos, un cilvēki bažījas, ka viņu bankas kartes var pārstāt darboties vai tiks noteikti ierobežojumi skaidras naudas summai, ko viņi var izņemt.

Dolāri un eiro sāka beigties pāris stundu laikā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Kopš tā laika ir bijis pieejams ļoti ierobežots šo valūtu daudzums, un ir noteikts ierobežojums tam, cik rubļu drīkst izņemt.

“”Visi, ko es pazīstu, ir noraizējušies. Visi ir saspringti. Es nešaubos, ka dzīve pasliktināsies. Karš ir šausmīgs,” atzīst 45 gadus vecais Jevgeņijs.

 

Avots